brusszel


Német politikus: nagy öröm Balog Zoltán bayreuthi látogatása

Figyelő Online
2016.07.30  14:40   
mail
nyomtatás
Nagy öröm, hogy Balog Zoltán révén Németország és Magyarország közösen emlékezik meg Bayreuthban Liszt Ferenc halálának 130. évfordulójáról, hiszen a zeneszerző a közép-európai térség országait összekötő "hídember" volt - mondta a térség parlamenti (Bundestag-) képviselője, Hartmut Koschyk.
A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa felidézte, hogy Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere tavaly első külföldi előadóként vendége volt a Wagner és Liszt városaként is emlegetett település Bayreuthi kulturális beszélgetés című rangos fórumának, amelyen korábban a német politika és kultúra olyan jeles alakjai tartottak előadást, mint Norbert Lammert, a Bundestag elnöke és Katharina Wagner, a dédapja, Richard Wagner műveit bemutató bayreuthi operafesztivál igazgatója.

Hartmut Koschyk elmondta: a bajorországi városban tett látogatása során Balog Zoltánra mély benyomást tett Liszt Ferenc tiszteletének kultúrája; a zeneszerző és zongoraművész életét és munkásságát bemutató múzeum, sírjának gondos ápolása és az a hagyomány, hogy halálának évfordulóján egyik lánya, Cosima Wagner - Richard Wagner második felesége - kezdeményezésére minden évben emlékmisét tartanak a Miasszonyunk kastélytemplomban (Schlosskirche Bayreuth Unsere Liebe Frau).

Így született a közös kezdeményezés, hogy a 130. évfordulón németek és magyarok együtt emlékezzenek meg Liszt Ferencről - mondta Hartmut Koschyk.
Vasárnap megkoszorúzzák síremlékét, majd megtartják a misét, amelyen Balog Zoltán olvassa az evangéliumot, és este ünnepi koncertet ad két kiváló magyar zongoraművész, Ránki Dezső és Klukon Edit - ismertette Hartmut Koschyk, kiemelve, hogy Magyarország így fejezi ki köszönetét a bayreuthi templom közösségének Liszt Ferenc emlékének ápolásáért.
A politikus hangsúlyozta: Liszt Ferenc az európai kultúra egészének kiemelkedő jelentőségű személyisége, aki "hídemberként" összeköti Magyarországot, Ausztriát és Németországot, és a méltóságteljes megemlékezés is azt jelzi, hogy életművét "közös kulturális örökségként tartjuk számon".
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.