brusszel


A fellendülés után ismét lassul a világgazdaság

Figyelő Online
2016.08.01  11:45   
mail
nyomtatás
Az elmúlt évek fellendülése után ismét lassul a gazdasági növekedés a világban - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezetőelemzője
A szakértő szerint az európai gazdasági folyamatokra is hatással van az, hogy az alacsony olajár miatt kevesebbet vásárolnak az olajtermelő országok, emellett lassul a kínai gazdaság, és az unió belső gondokkal is küzd. Ez utóbbira példaként mondta az olasz gazdaság sérülékenységét, és az államadósság magas szintjét több országban is.
A munkanélküliség sem csökken az EU-ban olyan mértékben, ahogyan az kívánatos volna, miközben munkaerőhiány is van egyes területeken. A munkaerőpiac átalakulóban van az unióban - például előtérbe kerül a robotok alkalmazása - az átállás pedig gondokkal jár. Más képzettségű emberekre van és lesz szükség mint 15 évvel ezelőtt - mondta az elemző.

Emellett a válság előtt a világgazdaság folyamatosan nőtt, az infláció alacsony szinten maradt, vagy nem is volt. Ezt segítette, hogy a kínai gazdaság olcsó termékeket tudott szállítani. Most viszont várható az infláció "felpörögése" részben az üzemanyagok árcsökkenésének lassulása, illetve több országban a belső kereslet növekedése miatt.
Az elemző szerint Magyarországon is a fejlett országokhoz hasonló a helyzet. A gazdasági növekedés 3 százalékhoz közeli értékének eléréséhez kedvező környezetet biztosít, hogy néhány nagyobb beruházás jön Magyarországra, és az uniós források lehívása is újra beindul. Emiatt a munkanélküliség csökken és alacsony szinten áll az országban. De az infláció várhatóan a közeljövőben gyorsul majd, 3 százalék körüli szintre emelkedhet - mondta Németh Dávid.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.