brusszel


Előzetesben az ásványvízkirály

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2016.08.04  06:50   
mail
nyomtatás
Hetek óta előzetes letartóztatásban van a legnagyobb magyar ásványvízgyártó, az Aquarius-Aqua Kft. ügyvezetője - írja a Figyelő. A 300 fős csoport cégei több milliárd forint támogatást kaptak az utóbbi években.
Meglehetősen szokatlan, hogy egy jelentős ágazat piacvezető vállalatának ügyvezetője és résztulajdonosa előzetes letartóztatásba kerül, 2016 Magyarországán azonban ez is megesett. A jogszabályok miatt csak annyit írhatunk le, hogy P. Tamásról van szó, a cég pedig az Aquarius-Aqua Kft., amely albertirsai palackozóüzemének termékeivel a legnagyobb ásványvízgyártónak számít idehaza. Piaci részesedése mintegy 30 százalék, árbevétele meghaladta tavaly a 13,4 milliárd forintot. A hazánkban működő legtöbb élelmiszer-hálózatnál az egyik vagy épp a legjelentősebb beszállító, mint például a Tescónál.

Kíváncsiak lettünk volna, hogy ilyen esetre milyen intézkedéseket ír elő a megrendelő láncoknál a működési szabályzat, de nem kaptunk válaszokat. Így egyelőre nem tudni, visszaveti-e az ügy a csoport forgalmát.

Az Aquarius-Aqua Kft.-vel közös tulajdonosi körhöz tartozik - többek közt - az egyik legnagyobb magyarországi energiaital-gyártónak számító Buszesz Zrt., valamint az a Recy-Pet Hungária Kft. is, amely Karcagon tavaly avatta fel PET-palackokat újrahasznosító üzemét, egyben kutató-fejlesztő bázisát. A 2,8 milliárd forintos beruházást a kormányzat uniós forrásból csaknem 2 milliárd forinttal támogatta. A gyár avatásán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszteris részt vett.

Ügyvédi reakció

Lapunk saját információi és a 168 óra múlt heti cikke alapján szerettük volna hivatalosan megtudni, van-e összefüggés a NAV közleménye alapján a sajtóban júliusban sok helyen ismertetett kecskeméti számlagyáros ügy és P. Tamás előzetes letartóztatása között, de a NAV illetékese azt írta: a közleményen túl semmilyen további információt nem kívánnak megosztani a nyilvánossággal.

P. Tamás védőügyvédje megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy „a gyanúsítottat érintő büntetőeljárás nem függ össze az Aquarius-Aqua Kft. és a Buszesz Zrt. ásványvízgyártó és üdítőital-ipari tevékenységével (...). A nyomozás olyan üzleti tevékenységet érint, amely a víz/üdítőital-gyártástól teljes egészében elkülönült, és a gyanú felmerülésével együtt meg is szűnt."

További részletek a Figyelő 2016/31. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.