brusszel


Rio 2016: Üdvözöl a pokol

Figyelő Online - Jandó Zoltán
2016.08.06  09:00   
mail
nyomtatás
A helyi közbiztonsági problémák kezelésére elég jól felkészültek a brazilok az olimpia idejére, a terrorfenyegetettséget azonban valószínűleg nem vették elég komolyan. A létesítményekbe történő beléptetést 1,5 milliárd forintnyi reálért egy olyan cégre bízták, amely a pályázatban egy ruhaipari vállalatot jelölt meg referenciaként.A magyarok eddigi tapasztalatai pozitívak, az érintett szervezetek mindenkit kiokosítottak arról, mire számíthatnak.
RioLW, azaz Rio Lone Wolf, riói magányos farkas. Ezzel a hashtaggel tettek közzé egy felhívást alig több mint két héttel az ötkarikás játékok kezdete előtt a Telegram nevű mobiltelefonos alkalmazás egy dzsihadista csatornáján. Az üzenet - amelyre a SITE terrorizmusellenes csoport hívta fel a helyi hatóságok figyelmét - arra szólította fel a „magányos farkasokat" szerte a világon, hogy menjenek Brazíliába, és a lapunk megjelenése után rajtoló olimpiát használják fel a dzsihád ellenségei, köztük a nyugati sportolók kiiktatására. Mindezt alig pár nappal azt követően, hogy egy magát Ansar al-Khilafah Brazilnak nevező csoport tagjai ugyanezen az applikáción keresztül hűséget esküdtek az ISIS-t vezető Abu Bakr al-Baghdadinak, és a már futó arab, illetve angol mellett portugálul is elindították az elmúlt hónapok terrorcselekményeiért felelős szervezet propagandáját.

Lábfej a homokban

A dzsihadista aktivitás még úgy is riadalmat okozott, hogy a brazilok a biztonsági kérdésekben mindig magabiztosan nyilatkoztak. A szervezőbizottság szóvivője például még néhány nappal a fenti fejlemények előtt is úgy fogalmazott: a játékok alatt valószínűleg Rio lesz a világ legbiztonságosabb települése. Ha szóba került a város katasztrofális közbiztonsága, akkor a helyiek szinte mindig azzal szerelték le az akadékoskodókat, hogy a gigarendezvény idején bő 85 ezer rendőr és katona fogja őrizni a rendet az olimpiai helyszíneken. Több, mint bármikor korábban és kétszer annyi, mint a legutóbbi nyári játékokon Londonban. Arról nem is beszélve, hogy két évvel ezelőtt a labdarúgó-világbajnokság kapcsán is ugyanígy telenyilatkozták a nemzetközi médiát a biztonsági szakértők, és végül akkor is minden rendben volt.

Más kérdés, hogy az elmúlt hetekben is érkeztek még kifejezetten rémisztő hírek Brazíliából. Bernie Ecclestone Forma-1-es guru anyósának elrablása és az érte követelt dollármilliós váltságdíj szűk két hete bejárta az egész világsajtót, de loptak el biciklit az olimpiára készülő kerékpáros „alól", és katonai rendőrök is raboltak ki sportolót a közelmúltban. A Copacabana strandon, alig pár száz méterre a strandröplabdaversenyek tervezett helyszínétől pedig még július elején mosott partra néhány emberi testrészt, köztük egy lábfejet a víz.

További részletek a Figyelő 2016/31. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.