brusszel


Klinikai gyógyszerfejlesztések skizofrénia kezelésére

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.08.08  15:21   
mail
nyomtatás
Több mint egy évtizeden keresztül 20 klinikai vizsgálatot futtatott világszerte az írországi Allergan cég és a Richter Gedeon Nyrt., annak érdekében, hogy a mentális betegségek széles körében értékelje a cariprazine hatásosságát és biztonságosságát.

A két cég vezetői arról számoltak be, hogy a cariprazine forgalomba hozatalát az FDA, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala tavaly szeptemberben engedélyezte és jelenleg VRAYLARTM néven forgalmazzák az Egyesült Államokban I. típusú bipoláris betegséghez társuló akut mániás vagy kevert epizódok és skizofrénia kezelésére felnőtt betegeknél.

Az MD-72 vizsgálat célja az antidepresszánssal együtt, kiegészítő kezelésként alkalmazott, flexibilis dózisú cariprazine kezelés értékelése volt major depresszióban szenvedő, de önmagában az antidepresszáns kezelésre nem kielégítő választ adó felnőtt betegeknél. A vizsgálat az Egyesült Államokban zajlott, több vizsgálóhely bevonásával.
Az előzetes eredmények arra utalnak, hogy a kiegészítő kezelésként alkalmazott cariprazine hatása nem vált el szignifikánsan a placebo-tól. Egy korábbi klinikai vizsgálatban a flexibilis dózisban (2-4 mg) antidepresszáns kezelés mellett kiegészítő kezelésként alkalmazott cariprazine szignifikánsan hatásosabb volt, mint a placebo kiegészítő kezelés a major depresszióban szenvedő, de önmagában antidepresszáns kezelésre nem kielégítő választ adó felnőtt betegek körében. A major depresszióban futtatott klinikai vizsgálatoknál nem ritka, hogy még hatásos készítményekkel sem sikerül a placebo-tól szignifikánsan elváló hatást kimutatni. Mindkét cég továbbra is elkötelezett a cariprazine potenciális kezelési lehetőségként való fejlesztése iránt ebben a komoly betegségben és folytatják a munkájukat egy újabb fázis 3 vizsgálat megvalósítása érdekében.

Az Allergan és a Richter megkezdte a betegek bevonását a cariprazine alkalmazását bipoláris depresszió kezelésében értékelő fázis III klinikai vizsgálati programba. Két vizsgálat fut egymással párhuzamosan körülbelül 85 vizsgálóhelyen az Egyesült Államokban és Európában.

A cégek korábban pozitív eredményeket közöltek a cariprazine-t bipoláris depresszió kezelésében értékelő fázis IIb vizsgálatról. Az eredmények a Journal of American Psychiatry szaklapban kerültek ismertetésre 2015 novemberében.
2015 januárjában a Richter Gedeon és az Allergan bejelentette a skizofréniában szenvedő, cariprazine-nal kezelt felnőtt betegek tüneteinek kiújulását tanulmányozó fázis III vizsgálat pozitív eredményeit. A cégek a hosszú távú hatásossági eredményekről törzskönyvezési kiegészítő kérelem benyújtását tervezik. Mindkét cég tárgyal az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalával (FDA) predomináns negatív tünetek kezelésében a készítmény hatásosságára vonatkozó törzskönyvezési kiegészítő kérelem beadásáról. A jelenlegi hatósági egyeztetések alapján a beadására 2017 első felében kerülhet sor. A predomináns negatív tünetek kezelésére nem áll rendelkezésre törzskönyvezett készítmény.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.