">
brusszel


Vége a menekültügyi megállapodásnak, ha a török igények nem teljesülnek

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.08.08  15:13   
mail
nyomtatás
„Ha igényeinket nem elégítik ki, a menekültek visszafogadására a továbbiakban nem lesz lehetőség" - mondta Tayyip Erdogan török elnök.
Összeomolhat Törökország és az Európai Unió migráció ügyében kötött megállapodása, ha az EU nem tartja szavát a vízum-mentesség ügyében, mondta Tayyip Erdogan török elnök a francia Le Monde újságírójának.

A török elnök megjegyzése olyan időben jelzi álláspontjának megmerevedését, amikor a Nyugat vezetői elítélik őt a július 15.-i államcsínyre adott válaszáért.

Tayyip Erdogan egészen július 26.-ig fogadkozott, hogy megtartja a migráns-kérdés ügyében tett török ígéreteket. „Az Európai Unió nem őszinte Törökország irányában” idézte a Le Mond hétfői száma Tayyip Erdogant, megjegyezve, hogy a török állampolgárok vízum-mentességének feltételezett hatályba lépése június 1.-e volt.

„Ha igényeinket nem elégítik ki, a menekültek visszafogadására a továbbiakban nem lesz lehetőség” mondta Tayyip Erdogan.

Ankara márciusban beleegyezett, hogy az újabb pénzügyi segítség, az EU-országokba történő, vízum-mentes utazás és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítása fejében megállítja a menekültek Görögországba áramlását. A kölcsönönös vízum-mentesség azonban a terror-ellenes török törvények kapcsán kialakult vita, illetve a meghiúsult államcsínyt követő ankarai leszámolások miatti nyugati aggodalom következtében egyre késik.

Bírálva Washington és az európai vezetők észrevételeit a meghiúsult puccsal kapcsolatban, Tayyip Erdogan kijelentette: a Nyugat cserben hagyta a török embereket. „Az egész világ megmozdult a Charlie Hebdo elleni támadás után. A török miniszterelnök a többi tiltakozóval együtt vonult Párizs utcáin” mondta Tayyip Erdogan, utalva a francia szatirikus magazin irodája elleni, 2015 januárjában történt halálos fegyveres támadásra. „Azt reméltem volna, hogy a nyugati világ vezetői ugyanúgy reagálnak a török államcsínyre és nem elégednek meg néhány elcsépelt frázissal.”

A német külügyminisztérium egy szóvivője hétfőn Berlinben megismételte: ha a halálbüntetést ismételt bevezetik, a török csatlakozási kísérlet befejezettnek tekinthető.

Tayyip Erdogan a német ARD televíziós állomásnak adott, az államcsínyt követő múlt havi interjújában kijelentette: a török emberek azt akarják, hogy állítsák vissza a halálbüntetést és mindazoknak, akik az országot irányítják, ezt figyelembe kell venni.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.