brusszel


Megkezdődött a kampányidőszak

Figyelő Online
2016.08.14  10:25   
mail
nyomtatás
Megkezdődött a kampányidőszak az október 2-i kvótareferendummal kapcsolatban, ebben az időszakban néhány kivételtől eltekintve sokkal szabadabban lehet kampányeszközöket alkalmazni - mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke vasárnap az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.
Az elnök tájékoztatása szerint ilyen kampányeszköz lehet a plakát, a politikai reklám, a politikai hirdetés, a választási gyűlések és a választó megkeresésére irányuló tevékenység.

Patyi András elmondta még, hogy a törvény a bizottságnak az 50 napos időszak alatt biztosít vizsgálati lehetőséget. Hozzátette: nem csak ebben az 50 napban vannak olyan "cselekmények", amelyek politikai véleményt közvetítenek.

A választópolgárok a napokban kapták vagy kapják meg a népszavazásra szóló értesítőket, lehet élni az adatok letiltásával, módosításával és átjelentkezést is lehet kérni másik szavazókörbe.

Hétfőn befejeződik az októberi népszavazásra szóló értesítők postázása.

A Nemzeti Választási Iroda augusztus 8-án hétfőn kezdte meg a névre szóló küldemények postázását minden olyan magyar állampolgár részére, aki a rendelkezésre álló információk szerint az október 2-i népszavazáson szavazhat. Az NVI az értesítőben az országos népszavazás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben.
Az NVI az értesítők kiküldésével a Magyar Postát bízta meg.

A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 15-éig postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor ezt a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.
Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Egyértelművé teszi továbbá a szavazás helyét és idejét is.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.