brusszel


Transzplantációs lista: ki tudja, hol áll meg?

Figyelő Online
2016.08.15  10:26   
mail
nyomtatás
Az elmúlt fél évben tovább dagadtak a várólisták a transzplantációk esetében - írja a Magyar Nemzet.
Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) legfrissebb adataiból a lap megtudta, a februári 1145-tel szemben jelenleg 1158-an várakoznak új vesére, 126 embernek kellene új máj, nyolccal többnek, mint februárban, és a korábbi 56-tal szemben már 60 páciensnek lenne szüksége új szívre. Kombinált, vese-hasnyálmirigy donorra most 22 helyett 36 beteg vár, és 11 embernek kellene új tüdő az egészséges élethez. Ez az utóbbi az egyetlen olyan transzplantációfajta, amelynél csökkent a várakozók száma - írja a Magyar Nemzet.

A nemzeti szervdonációs regiszter legfrissebb mutatói alapján - elhunyt donor szervének köszönhetően - az idei évben eddig 186 vese-, 46 máj-, 35 szív-, 8 tüdő- és 2 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést végeztek magyar betegeken. Előfordul azonban, hogy valaki hiába kerül sorra, mégsem tudják megműteni. Mihály Sándor, az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója elmondta: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Az OVSZ honlapján pedig hosszú a lista arról, mely okok számítanak kizáró tényezőknek a donorokat tekintve: nem transzplantálható egy szerv például, ha rosszindulatú daganatos betegségben, véralvadási zavarban, vírushordozó állapotban, illetve akut fertőzésben, immunrendszert érintő rendellenességekben szenvedett a szervadományozó, valamint autoimmun betegség során sem. Magyarországon szigorú a szabályozás, ennek köszönhetően nem kerülhetnek ki donorok elhunyt rákos betegek közül.

Kapcsolódó cikkek
MNO
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.