brusszel


Vannak, akik tényleg megszívják a Brexitet

Figyelő Online
2016.08.22  16:40   
mail
nyomtatás
Visszafogja termelését az Opel és a Volkswagen a brit kilépési tervek miatt. Ez ötezer munkást érint az Opelnél és húszezret a Volkswagennél Németországban - írja a hvg.hu.
Ha nem emelnek árat, akkor veszteség éri őket. Ha igen, akkor kiszorulnak a piacról. A Corsa a második legnépszerűbb autó Nagy-Britanniában. A nálunk ismert Opel Corsát Vauxhall Corsaként ismerik a szigetországban. A Russelheimben és Eisenachban gyártott háromajtós Corsa a felét teszi ki a cég eladásainak Nagy-Britanniában. A Vauxhall és az Opel az amerikai General Motors tulajdona évtizedek óta. A hetvenes években a gyártási technológiát is egyesítették. A német gyárak nem elbocsátással oldják meg a problémát, hanem a munkaidő és a munkabér csökkentésével - írja a hvg.hu.

Az Opelnél számszerűsítették a Brexit várható veszteségét: 305 millió font jött ki az első menetben. A népszavazás után sokan recessziót jósoltak. Ez alaposan visszavetheti az autóeladásokat, pedig idén 2,7 millió kocsit akartak eladni Nagy-Britanniában. Ez hétszázezerrel lenne több. mint tavaly. Ezt a nyereséget vinné el a Brexit. Egyelőre senki sem tudja, hogy a fogyasztók hogy reagálnak a brit kilépésre. Az autókereskedők egyelőre nem jeleztek komolyabb visszaesést. Persze a nyár az autóeladások szempontjából nem meghatározó. Statisztika még nincs arról, hogy az autóeladások hogy alakulnak majd Nagy-Britanniában.

Theresa May miniszterelnök mindenesetre megerősítette: idén nem nyomja meg a kilépés gombját. Egyelőre tehát csak a font értékének csökkenése befolyásolja a nagy német autógyárak döntését. Ha Nagy-Britannia kiválik az 500 milliós európai piacból, az mindenképp döntő fordulat lenne ezen a téren is. London ezt mindenképp szeretné elkerülni. Kérdés, hogy mit szól ehhez Brüsszel? Merkel kancellár, Hollande elnök és Renzi miniszterelnök egy kis olasz szigeten vitatja meg ma az EU jövőjét. Az egyik fő téma a Brexit.

Kapcsolódó cikkek
hvg.hu
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.