brusszel


A kínaiak újabb európai óriás-vállalatot vásárolnak fel

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.08.23  09:00   
mail
nyomtatás
A svájci Syngenta részvényei 12 százalékkal emelkedtek, miután az amerikai hatóságok jóváhagyták, hogy a ChemChina felvásárolja az agrokémiai vállalatcsoportot.
A 43 milliárd US dollár értékű tranzakció a legnagyobb vállalat-felvásárlás, amelyet egy kínai vállalkozás valaha megvalósított. Mivel a Syngenta forgalmának körülbelül a negyede Észak-Amerikában bonyolódik, az ügyletet az Egyesült Államok Külföldi Befektetési Bizottsága (CFIUS) is megvizsgálta. Ez az a bizottság, amely nemzetbiztonsági megfontolások figyelembevételével ellenőrzi a befektetési tranzakciókat.

A Kínai Nemzeti Vegyipari Társaság februárban részvényenként 465 US dollárt ajánlott a Syngentáért. Ezt követően a részvények árfolyama mintegy 20 százalékot csökkent, mert a befektetők attól tartottak, hogy a CFIUS nem hagyja jóvá az ügyletet. Most már számítani lehet arra, hogy a versenyhatóságok másutt is zöld utat adnak a kivásárlásnak.

A Syngenta és a ChemChina közös közleménye leszögezi: „A CFIUS jóváhagyását követően a tranzakciót még a világ számos versenyhatósága is áttekinti, s majd eleget kell tenni a további, szokásos zárási követelményeknek is. A két vállalat szorosan együttműködik az érintett hatóságokkal, a tárgyalások továbbra is előremutatóak. A javasolt tranzakció év végére várhatóan lezárul.”

Amikor ez év elején az ügyletet bejelentették, a Syngenta elnöke, Michel Demaré kijelentette: a tulajdonos-váltás segíteni fog abban, hogy a vállalat növényvédő-szerei és vetőmagjai szélesebb körben jelenhessenek meg a kínai piacon. „A ChemChina nagyon bizakodó az ágazat jövőképével kapcsolatban” mondta. „Érthető módon nagyon fontosnak tartja az ország 1,5 milliárd lakosának biztonságos élelmiszer-ellátását és jól tudja, hogy ez csak a korszerű technológia alkalmazásával érhető el.”

A kínai vállalat számos iparágban szerzett tulajdont, közöttük az olasz gumiabroncs-gyártó Pirelli-ben, a német gépgyártó KarussMaffel-ben és Izrael legnagyobb növényvédőszer-gyártó cégében. Az ügylet a vegyipar második legnagyobb vállalat-felvásárlása a tavaly decemberben bejelentett, 130 milliárd US dollár értékű Dow Chemical-DuPont fúzió után.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.