brusszel


Másfél hét alatt elviszik a kiadó lakásokat

Figyelő Online
2016.08.23  14:11   
mail
nyomtatás
A panellakások kelnek el a leghamarabb, de átlagosan a téglalakásokat is 11 nap alatt kiveszik
Az egyetemisták, főiskolások albérletszezonja a hajrájához ért, a felsőoktatási intézmények ugyanis a napokban teszik közzé, kinek jutott kollégiumi hely és kinek nem. Ez újabb élénkülést hoz a lassan két éve jelentős aktivitást mutató albérletpiacon. Az egyetemi és főiskolai start előtt, idén augusztusban az év többi hónapjához képest 25 százalékkal nőtt a kereslet a bérelt lakások iránt, szemben a tavaly augusztusban mért 20 százalékos növekedéssel.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: "Idén nem csak a kereslet növekedett jelentős mértékben: a magánszemélyek január elejétől július végéig 61 százalékkal több lakást adtak ki mint egy évvel korábban".

Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint a fővárosban és a megyeszékhelyeken a kiadó lakások gyorsan bérlőre találnak: átlagosan 11 nap alatt kiveszik ezeket az ingatlanokat. A leggyorsabban a panellakások mennek el, átlagosan 8 nap alatt érkezik bérlő, a téglalakásoknál pedig 11 nap kell ehhez. Bérbeadás előtt a leghosszabb ideig - átlagosan 12 napig - a kiadó szobákat hirdetik. A szakértő hozzátette: "A lakást keresőknek érdemes folyamatosan figyelniük a kínálatot, mivel a legjobb lakásokat akár néhány óra alatt kiadják a tulajdonosok. A kínálat bővülésének köszönhetően - az áremelkedés ellenére - megjelennek kiváló bérleti lehetőségek is a piacon, de ezeket szinte rögtön elkapkodják".

Az albérletpiac jövőjéről Balogh László azt mondta, a felsőoktatási tanévkezdés után is élénk maradhat a kiadó lakások iránti érdeklődés Budapesten és a nagyobb városokban, főként azokban, ahol munkaerőhiány alakult ki. "2005 és 2015 között a költözők körében a munkahely és az oktatás miatti lakhelyváltás aránya 14 százalékos volt, ami több mint a duplája a 2000-es évek elején mért aránynak." - utalt a KSH legfrissebb lakáspiaci felmérésére az ingatlan.com szakembere. Balogh László szerint az albérletek iránti élénk és fenntartható keresletet vetíti előre az a KSH adat is, miszerint 2005 és 2015 között a költözések 28 százalékánál bérbe vett lakásba mentek a lakók, ami két és félszerese az 1993 és 2003 között mért 11 százalékos aránynak. "Mivel a munkalehetőségekben bővelkedő városokban - például Győrben, Kecskeméten, Debrecenben vagy Székesfehérváron - az országos átlaghoz képest drágábban lehet lakást vásárolni, ezért ezeken a helyeken sokaknak az albérlet marad az egyetlen megoldás" - értékelte az adatokat az ingatlan.com szakértője.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.