brusszel


A szocialisták szerint felesleges a népszavazás

Figyelő Online
2016.08.31  13:44   
mail
nyomtatás
Az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló október 2-i magyarországi népszavazás azonban felesleges, annak nem lesz semmilyen jogi következménye - hangsúlyozta szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke.
"Mi magunk is úgy gondoljuk, hogy Európa változásra és reformra szorul, de nem abban az irányban, amelyikben a jelenlegi miniszterelnök gondolja, hanem inkább abból a szempontból, hogy sokkal több lehetőséget kapjanak a tagállamok és több lehetőséget kapjanak a megválasztott képviselők" - jelentette ki az MSZP nemrég megválasztott elnöke, aki magas rangú uniós politikusokkal tárgyalt Brüsszelben.

Márpedig helyénvaló
Az október 2-ai kvótareferendum teljesen helyénvaló, fontos kérdésben kéri ki a választók véleményét, és komoly közjogi következménnyel jár - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, arra reagálva, hogy Molnár Gyula, az MSZP elnöke feleslegesnek nevezte a népszavazást.

A szocialista pártelnök brüsszeli megbeszélései után arról beszélt, hogy az MSZP nem támogatja az uniós kötelező betelepítési kvótát, az erről szóló magyarországi népszavazás azonban felesleges, nem lesz semmilyen jogi következménye.

Kósa Lajos szerint azonban van közjogi relevanciája a referendumnak, mert ha a választók elutasítják a kényszerbetelepítés lehetőségét, akkor azt az Európai Unió nem hajthatja végre, csak a magyar parlament hozzájárulásával.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése semmilyen módon nem irányul Magyarország európai uniós tagsága ellen.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.