brusszel


Az idén is megdőlhetnek a külgazdasági rekordok

Figyelő Online
2016.09.03  09:20   
mail
nyomtatás
Jó esély van arra, hogy a tavalyi év után az idén is rekordot érnek el a külgazdasági mutatók - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke
Kifejtette: a tavalyi volt az első, amikor az új külgazdasági intézményrendszer teljes évben működött. 2015-ben minden külgazdasági rekord megdőlt, soha nem volt akkora a magyar export és a külkereskedelmi többlet, mint tavaly, és soha nem érkezett még annyi beruházás a befektetési ügynökségen keresztül az országba, mint az előző évben.

Menczer Tamás hangsúlyozta: az idei cél a tavalyi rekordok megdöntése, és az első féléves adatok alapján jó esély van arra, hogy "a külgazdasági intézményrendszer az idén is jól vizsgázik".
Emlékeztetett: a magyar kormány célja, hogy mindenki, aki tud és akar dolgozni, kapjon munkát. Látványos előrelépés történt az elmúlt években a munkanélküliség csökkentésében - mutatott rá.
A sajtófőnök elmondta: az is cél, hogy egyre több olyan beruházás, befektetés, beszállítói lehetőség legyen, amelyek révén minél nagyobb hozzáadott értékű terméket lehet előállítani, exportálni, és a jól képzett magyar szakemberek munkát kaphatnak.

A tavalyi kereskedelmi aktívum felülvizsgált adatait csütörtökön hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ennek megfelelően a többlet az eddig közöltnél 477 millióval magasabb, 8,565 milliárd euró volt. Tavaly az export 7,0 százalékkal, az import 4,6 százalékkal nőtt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.