brusszel


Szorosabbra fűznék a magyar-izraeli kapcsolatokat

Figyelő Online
2016.09.13  15:40   
mail
nyomtatás
Minikonferenciát szervezett Magyarország tel-avivi nagykövetsége azzal a céllal, hogy elősegítse az új izraeli gyógyszerek magyarországi klinikai vizsgálatait.
A külképviseleten megszervezett, "Magyarországon találja meg EU-partnerét!" című fórumon az izraeli egészségipar mintegy 80-100 szereplője gyűlt össze, köztük gyógyszer-, orvostechnikaieszköz- és digitálisegészségtechnológia-fejlesztők.
A konferencián Fényi Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében elmondta, hogy az utóbbi években sikerült úgy megváltoztatni a szabályozásokat, hogy nemzetközileg is kiemelkedő gyorsasággal, mindössze negyvenöt nap alatt el lehet végezni az új gyógyszerek klinikai kipróbálásához szükséges ügyintézést.
Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója hangsúlyozta, hogy a klinikai kutatási protokollok létrehozása és egységesítése nagyon kedvező feltételeket teremtett a külföldi gyógyszer- és orvosiműszer-fejlesztő vállalatok Magyarországon végzett vizsgálataihoz.

Pápai Zsuzsanna, a Honvéd Kórház onkológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az osztályán lévő magyar betegek és orvosok örömmel vesznek részt az új gyógyszerek klinikai vizsgálataiban, mert ezek újabb reményt ígérnek betegségük sikeres kezeléséhez.
A találkozón bemutatkozott több, együttműködésre nyitott hazai vállalkozás is, köztük a Richter Gedeon gyógyszergyár.

Levi Shapiro, az összejövetel társszervezője, az izraeli mHealth nevű vállalkozás vezetője elmondta, hogy szerinte két fontos okból is sikeres együttműködés várható ezen a területen. Egyrészt Izraelen kívül Magyarországon képezik a legtöbb izraeli orvost, akik az ott eltöltött egyetemi évek alatt számos személyes kapcsolatot alakítanak ki a magyar egészségügyi intézményekkel, az ottani orvosokkal. Másrészt komoly vonzerőt jelent az is, hogy a gyógyszerek sikeres magyarországi tesztelése egyben az uniós szabványoknak is megfelel, ami hatalmas piacokat nyithat meg az izraeli cégek előtt.
Azbej Tristan, a magyar nagykövetség tudományos és technológiai attaséja elmondta, hogy az új gyógyszerek elfogadásához szükséges klinikai vizsgálatok hozzávetőlegesen 50 milliárd forinttal járulnak hozzá a magyar GDP-hez, de a hasznosítható kapacitás ennek többszöröse.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: gyógyszeripar

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.