brusszel


Több a bizalom a KLIK felé

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.09.17  09:00   
mail
nyomtatás
TANÉVKEZDÉS. Óriási a különbség az iskolák eszközellátottságában: van olyan budai iskola, ahol 950 gyereknek 36 öreg számítógépen kell osztozniuk, míg egyes vidéki iskolákban 150 gyerekre 150-200 modern gép jut.
A KLIK újjászervezése mutat pozitív elmozdulásokat, a szervezet elnökét meghallgatva, többekben fogalmazódott meg az, hogy most egy kicsit több a bizalom a KLIK felé - foglalta össze kollégái véleményét lapunknak Hajnal Gabriella, a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium igazgatója, aki az oktatási vezetők szakszervezetének elnökeként tagja a Pedagógus Sztrájkbizottságnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire puskaporos a levegő az oktatásban, folytatódnak-e a tavasszal megkezdett demonstrációk, milyen hangulatban indult a 2016/17-es tanév. Mintha nem ugyanarról az iskolarendszerről beszélnének a kormányzati szereplők és a tanárok! A hivatalos nyilatkozatokból az a kép bontakozik ki, hogy álomország álompedagógusai álomiskolákban tanítanak.

VÁRAKOZÁS
Emelkednek a pedagógusbérek, a rászoruló gyerekek ingyen tankönyvekből tanulnak, s ingyen étkezhetnek, átdolgozzák a Nemzeti Alaptantervet, de már most ősztől az első osztályosoknak csak 30 perces órákon kell részt venniük. Az iskolák mindennapjairól immár nem egyetlen budapesti szervezet, a KLIK dönt, hanem 58 tankerületi központ, amelyek által közelebb került az irányítás az intézményekhez. A pedagógusok egy része várakozó állásponton van, úgy vélik, majd a gyakorlatban dől el milyen is lesz az új irányítási rendszer. Az idei év elején a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium 400 ezer forintot kapott - tudtuk meg - amelyet elsősorban szakmai eszközökre költött. „Az elmúlt években olyan minimális szakmai anyaghoz jutott az iskola, hogy sajnos, ez az összeg is kevés ahhoz, hogy egyenesbe jöjjünk" - mondta a Figyelőnek Hajnal Gabriella igazgató. Évek óta nincs technika anyag, ezt szerinte ebből a pénzből nem lehet pótolni, mert kevés rá. Most próbálták a legszükségesebb szakmai oktató anyagokat beszerezni, például cd-ket, kis fénymásolót, térképeket, de, mint megjegyezte, sok mindent nem tudtak megvásárolni.

A 400 ezer forinton felül megkapták a korábban bevezetett havi 50 ezer forintos ellátmányt, amivel az a baj, hogy ha ez lesz a rendszeres havi apanázs, akkor ez a keret egyáltalán nem veszi figyelembe az iskola nagyságát. „Egy 100 fős iskolának elég is lehet, de egy 1000 fősnek biztos, hogy kevés" - mutatott rá. Ha mindenhol az a KLIK gyakorlata, mint az ő iskolájában, akkor kréta, papír problémák nincsenek és nem is lesznek, ám az oktatást segítő anyagok továbbra is hiányozhatnak, ahogy infokommunikációs eszközök és informatikai anyagok is. Ez a probléma elsősorban Budapestet érinti, ahová nem érkezhettek uniós pénzek az elmúlt időszakban. Ezért van óriási különbség számos fővárosi és vidéki intézmény között.

További részletek a Figyelő 2016/37. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.