brusszel


Juncker félreértett rezsicsökkentése

Figyelő Online - GYÉVAI ZOLTÁN, Brüsszel
2016.09.16  10:33   
mail
nyomtatás
A roaming-díjak megszüntetéséről szóló döntés állítólagos visszavonásáról Magyarországon lábra kapott hírekről a jereváni rádió adása jut az ember eszébe.
Szerencsére ezúttal inkább osztogatásról és nem fosztogatásról van szó. Az Európai Bizottság ugyanis egyes sajtóhírekkel ellentétben nem vonta vissza a külföldi mobilhasználatért felszámolt díjak 2017 júniusában történő végleges megszüntetéséről szóló jogszabályt, amit nem lévén jogalkotó, meg sem tehetne. Annyi történt, hogy a testület elnöke, Jean-Claude Juncker átdolgozásra visszavonatott egy néhány nappal korábban előterjesztett technikai javaslatot, ami a roaming-szabályozás egyes specifikus területeit érinti. Egészen pontosan jogi szövegbe önti a jogalkotónak azt az óhaját, ami a roaming-díj megszüntetésének méltányos alkalmazására vonatkozik. Ez az úgynevezett kommitológiai eljárás (másodlagos jogalkotás) keretében elfogadott javaslat lehetőséget adott volna a mobilszolgáltatóknak arra, hogy 90 napra korlátozzák a roaming-mentesség időtartamát. A barangolási díjak ugyanis lényegében csak a turisták, a diákok, a családlátogatók és azok számára szűnne meg jövő év júniusában, akik csupán ideiglenesen látogatnak külföldre és nem életvitelszerűen tartózkodnak ott. Az utóbbiak esetében ugyanakkor visszaélésnek minősülne az, ha mondjuk magyarországi előfizetéssel korlátlanul mobiloznának Belgiumban, ahol magasabbak a tarifák. Hiszen, hangzik az érvelés, a roaming-díjak megszüntetése nem azt jelenti, hogy ezután ingyenes lesz a telefonálás, vagy az sms küldése. Hanem azt, hogy eltűnik a különbség a helyi és a roaming árak között.

Ha úgy tetszik, a tagállamok és az Európai Parlament annak idején meghallgatta a szolgáltatók panaszait, amikor áldását adta az időben korlátozott roaming-mentességre. Brüsszelnek pedig kiadták, hogy egy másodlagos jogszabály keretében tegyen javaslatot arra, hogyan is nézzen ki ez a korlátozott „mobil-rezsicsökkentés". Ami zavart okozott a fejekben, az az, hogy a Bizottság által közzétett javaslat elsöprően negatív fogadtatásának hatására Jean-Claude Juncker, a testület elnöke az asztalra csapott és két nappal később átdolgozásra visszaküldte a tervezetet.

A kusza, egymásnak is ellentmondó hírek hatására sokan már tudni vélték, hogy az Európai Bizottság meghunyászkodott az üzleti érdekek előtt. Bár az új javaslatot még nem ismerjük, de ennek éppen az ellenkezőjéről van szó: az új technikai indítvány - amit még jóvá kell hagyniuk a tagállamok szakértőinek is - egészen biztosan kevésbé lesz kegyes a mobilszolgáltatókhoz. Nagy valószínűséggel a 90 napos limitet felemelik majd, hogy a végeredmény közelebb álljon a roaming-díjak tényleges megszüntetéséhez. De mi az oka a Bizottság pálfordulásának? Az Európai Unió a napokban mosolyoffenzívát kezd a kiábrándult polgárok kegyeinek megnyeréséért. A több oldalról is satuba fogott Európai Bizottság nem tehette ki magát azoknak a vádaknak, hogy az üzleti világ szekerét tolja a civilekkel szemben. Ráadásul, ha van olyan népszerűség növelésére alkalmas projekt, amit Brüsszel magának vindikál(hat), az éppen az indokolatlan roaming-díjak lefaragása és megszüntetése. Juncker már csak ezért sem engedheti meg magának, hogy kiénekeljék a sajtot a szájából. Hiszen végső soron ez az ő rezsicsökkentése. Igaz, a jelek szerint ezt is sikerült alaposan félreérteni egyeseknek.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: roamingJuncker

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.