brusszel


Kvótareferendum - Már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni

Figyelő Online
2016.09.17  17:00   
mail
nyomtatás
Szombat délután 16 órakor lejárt a határidő, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok eddig az időpontig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, hogy az októberi népszavazáson levélben szavazhassanak.
Az októberi országos népszavazáson akkor szavazhatnak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta regisztrált, nem kellett újra kérnie a regisztrációt.
Az, aki szombaton 16 óráig nem kérte névjegyzékbe vételét, nem voksolhat október 2-án, regisztrációja csak a kvótareferendum utáni országgyűlési választásra vagy országos népszavazásra lesz érvényes.
A www.valasztas.hu oldal szombat reggeli adatai szerint 269 429 külhoni választópolgár szerepel a névjegyzékben, ez a szám várhatóan még növekedni fog a szombaton regisztráltak számával.

A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. E szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába ( 117 420) és Szerbiába (30 661) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 2264-en, az Amerikai Egyesült Államokba 970-en, magyarországi értesítési címre 1749-en kérték az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 12 923-an kérték az értesítést, e-mailben pedig 97 993-en.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. Az NVI augusztus 29-én kezdte postázni a szavazási levélcsomagokat azoknak, akik ezt levélben kérték. A külképviseleten hétfőtől vehető át a szavazási levélcsomag, az átvételkor a választópolgárnak fényképes igazolvánnyal igazolnia kell személyazonosságát.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: NVInépszavazás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.