brusszel


Feltételekhez szabja támogatását az LMP

Figyelő Online
2016.09.26  14:16   
mail
nyomtatás
Az LMP csak a módosító javaslatainak támogatása esetén járul hozzá a közigazgatási bíróságokról szóló sarkalatos törvényjavaslat elfogadásához, szerintük ugyanis az igazságügyi tárca előterjesztése lehetőséget ad a bíróság függetlenségének csorbítására.
Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke hétfőn sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a végrehajtó hatalom ellenőrzésének nélkülözhetetlen eleme a közigazgatási bíróság, amely ennek ellenére a rendszerváltás óta méltatlan helyzetben van. Kijelentette ugyanakkor, hogy a változás igénye nem legitimálhatja a kormányzati befolyásának növelésére.
Pártja ezért 12 pontos módosító csomagot készített a javaslathoz, amelyben a többi között megakadályoznák, hogy felsőbírósági székhely Székesfehérváron legyen, mert az szerintük megszűrné a bírói kart. A felsőbíróságra a jelenlegi bírók mellett csak legalább ötéves első fokú közigazgatási bírói gyakorlattal toboroznának, és limitálnák a közigazgatásból érkező új bírók számát.

Szigorítanák az összeférhetetlenségi szabályokat is, kizárva a pártokhoz köthető embereket, a Közigazgatási Felsőbíróság elnökével szemben pedig olyan szigorú szabályokat szabnának, mint az Országos Bírósági Hivatal elnökével szemben. Teljes átláthatóságot biztosítanának a bírók kiválasztásakor, de azt is kikötnék, hogy a bíróságok hatáskörét az Országgyűlés ne módosíthassa egyszerű többséggel.

Módosítási javaslataiban az LMP kikötné azt is, hogy a közérdekű adatok megismerésére irányuló igény továbbra is bírói úton közvetlenül, hatósági eljárás közbeiktatása nélkül érvényesíthető.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.