brusszel


Ő akarta kivégezni a rendőröket

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.10.01  15:00   
mail
nyomtatás
ROBBANTÁS A KÖRÚTON. A felvételen látszólag esetlenül mozgó halászsapkás figura valójában profin szervezte meg a múlt szombati támadást. A motivációjáról egy, az ügyre rálátó nemzetbiztonsági forrásunk beszélt a Figyelőnek.
Bomba robbant szombat éjszaka a budapesti Teréz körúton, egy rendőrt életveszélyesen, egy járőrt pedig súlyosan megsebesítve. A detonáció nagyobb pusztítást is végezhetett volna, hiszen a körút ilyentájt zsúfolt a kocsmákba, szórakozóhelyekre igyekvő fiatalokkal, de az elkövető gondoskodott róla, hogy célzottan a kiszemelt áldozatok ellen irányuljon a támadást.

A rendőrség eleinte hallgatag volt, csak vasárnap délután adtak tájékoztatást a történtekről. Hétfőn pedig közzétették az egyik utcai kamera felvételét. Ezen jól kivehető, ahogy egy halászsapkás, hátizsákos alak körbejárja a terepet, majd az egyik kapualjban elhelyezi a bombát, amit akkor hoz működésbe, amikor a rendőrök odaérnek. Hatalmas szerencse, hogy mások éppen akkor nem haladtak el ott, mert akkor ők is a detonáció hatósugarába kerülnek, és a bombából kirepülő szögek őket is megsebesítették volna. Egyelőre nem ismerjük az elkövető motivációját, így nem tudjuk, hogy ebben az esetben is működésbe hozta volna a pusztító szerkezetet. Lapunk egy jól tájékozott nemzetbiztonsági forrással vizsgálta meg a lehetséges okokat, figyelembe véve a már megismert és a kevésbé közismert tényeket. Fontos hangsúlyoznunk, hogy egyik forgatókönyvet sem lehet kizárni, a nyomozásnak kell fényt derítenie arra, mi vezérelte az elkövetőt.

SZERELEMFÉLTÉS

Mivel az életveszélyesen megsérült rendőr egy fiatal hölgy, aki dekoratív külseje miatt a BRFK toborzókampányában szerepelt, elképzelhető, hogy szerelmi csalódás állt a robbantás mögött. A felvételek, illetve az illetékes hatóságok beszámolói alapján egyértelműnek tűnik, hogy a rendőrök voltak a célpontok. Tisztázásra vár, hogy személyes bosszúról van szó, vagy a rendőri testület egésze elleni támadásról. Egyiket sem lehet kizárni, ugyanakkor nemzetbiztonsági forrásunk szerint kisebb az esélye a szerelemféltésnek. Ha ez motiválta volna a tettest, akkor más körülmények között is sérelmet okozhatott volna a rendőrnőnek. Például annak a lakásánál, vagy a szolgálaton kívüli idejében bármikor. S akkor nem kellett volna veszélyeztetni egy másik járőr életét. A tettes azonban nem ezt az utat választotta, hanem egy előre tudhatóan hatalmas feltűnést keltő akciót hajtott végre. Ami önmagán túlmutat, egy üzenet valakinek, valakiknek.

További részletek a Figyelő 2016/39. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.