brusszel


Újra veszélyes útra lépett a magyar lakosság

Figyelő Online
2016.10.03  12:11   
mail
nyomtatás
Sokkal több hitelt vesznek már fel a háztartások, mint amennyit visszafizetnek - írja a Világgazdaság.
Ismét sorban áll a lakosság a bankokban a hitelért - írja a vg.hu. A lakossági hitelek állománya ismét érdemben nő, augusztus végére 5773,9 milliárd forintra hízott. Utoljára tavaly januárban fordult elő, hogy nőtt a háztartások hitelállománya, akkor viszont nem a hitelfelvétel, hanem a svájci frank árfolyamának felrobbanása okozta a növekedést. A lakosság augusztusban csaknem 22 milliárd forinttal több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, ezzel immár negyedik hónapja nettó hitelfelvevőnek számít.

A lakáshitelek piaca nagyon pörög az idén. Az első nyolc hónapban több mint 308 milliárd forintnyit folyósítottak a hitelintézetek, ez 45 százalékkal több a tavalyinál. Havonta újabban már 40 milliárd forint körüli mennyiségben nyújtanak új lakáshitelt a bankok, és ez a volumen várhatóan a jövőben sem fog mérséklődni. A beadott igénylések mennyisége ugyanis még nagyobb, és folyamatosan nő, augusztusban 47,4 milliárd forintnyi lakáshitelt kértek az ügyfelek. Az olcsóságnál valamivel fontosabb az ügyfelek számára a kiszámíthatóság. Az új hitelek kevesebb mint felét kérik változó kamatozással, annak ellenére, hogy ezek éves kamata átlagosan csupán 3,8 százalék körül van. Hosszabb kamatperiódussal általában 5,5-6 százalék között van egy átlagos lakáshitel kamata - olvasható a cikkben.

Nemcsak lakóingatlant, de fogyasztási cikkeket is egyre szívesebben vesz a lakosság hitelből. A havonta igényelt fogyasztási hitelek volumene 30 milliárd forint fölé emelkedett. Ennél jobban utoljára a végtörlesztés idején pörgött a fogyasztási hitelek piaca, de akkor devizahitelek kiváltására vették fel a kölcsönt a háztartások. Azt megelőzően a válság előtt volt ilyen kelendő a fogyasztási kölcsön.

A legnépszerűbb fogyasztási hitel a személyi kölcsön. Egymást érik a banki akciók, ennek is köszönhető, hogy augusztusban már csaknem 20 milliárd forintnyit folyósítottak belőle. Az idén összesen több mint 133 milliárd forintnyi személyi hitel ment ki a lakossághoz, csaknem 80 százalékkal több, mint tavaly. A személyi hitelek állománya így augusztus végére 365 milliárd forintra nőtt, ez 11 százalékkal magasabb a tavaly augusztusinál. A trend nem valószínű, hogy megszakad. A hitelintézetek folyamatosan kampányolnak most is, az igénylők pedig nem fogytak el. Júliusban és augusztusban is több mint 20 milliárd forintnyi kérelmet nyújtottak be.
Kapcsolódó cikkek
vg.hu
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.