brusszel


Nőtt a vállalati vagyon

Figyelő Online
2016.10.03  16:40   
mail
nyomtatás
A vállalatok ismét több betétet és megtakarítást halmoztak fel a második negyedévben, mint amennyi hitelt felvettek, így a június végén zárult egy évben a bruttó hazai termék (GDP) 1,1 százalékának megfelelő 378 milliárd forinttal finanszíroztak más szektorokat, amiből a második negyedévre 143 milliárd forint, az időszakra eső GDP 1,7 százaléka jutott - derül ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a nemzetgazdaság pénzügyi számláiról hétfőn kiadott jelentéséből.

A vállalatok pénzügyi eszközei az első negyedévi 230,7 milliárdos csökkenés után a másodikban 511,2 milliárddal nőttek, míg a kötelezettségek annál szerényebben 368,3 milliárddal emelkedtek a második negyedévben az előző negyedévi 77,2 milliárdot követően. A pénzügyi eszközök közül elsősorban a külfölddel szemben fennálló követelések emelkedtek - egy év alatt 1156,4 milliárd forinttal, a második negyedévben 478,3 milliárddal - döntően a nyújtott hitelek, a tulajdonosi részesedések és a kereskedelmi hitelek bővülése révén.

Jelentősen növekedett a nem pénzügyi vállalatok készpénz és betétállománya is egy év alatt 843,2 milliárddal, a második negyedévben 207 milliárddal, amit a hitelintézeteknél elhelyezett folyószámla betétek bővülése és a rövid lejáratú betétek csökkenése határozott meg. A második negyedévben tranzakcióból adódóan 101 milliárd forinttal csökkent a szektor állampapír állománya, míg a külföldi kibocsátású kötvényekből és befektetési jegyekből nettó vásárlás történt. A második negyedévben növekedett a nem pénzügyi vállalatoknak mind a belföldi szektorokkal, mind a külfölddel szemben fennálló tartozása. Tranzakcióból adódóan jelentősen, 248 milliárddal nőtt a kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok és 119 milliárddal a felvett hitelek állománya, amelyet részben ellensúlyozott a részesedés formájában szerzett források 274 milliárd forintos csökkenése.

A háztartások nettó megtakarítása az idei második negyedévében 470 milliárd forintot, a negyedéves GDP 5,4 százalékát, tett ki, míg a június végén zárult egy évben 2029 milliárd forint, a GDP 5,9 százaléka volt. A negyedévben 153,7 milliárddal nőtt a háztartások készpénz állománya és 51,8 milliárddal bővült a betétállomány is. A folyószámla betétek állományának 234 milliárdos emelkedését ellensúlyozta a lekötött betétekből történt 182,3 milliárdos betétkivonás. A háztartások befektetéseiben továbbra is a nettó állampapír-vásárlás a meghatározó, ezen belül is a rövid lejáratú papírok iránt mutatkozott nagyobb kereslet. A tőzsdei részvényekben és egyéb tulajdonosi részesedésekben kimutatott vagyon, miközben a befektetési jegyek és a pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvények esetében a nettó eladás volt a jellemző. A korábbi negyedévekhez hasonlóan emelkedett a nem pénzpiaci befektetési jegyek állománya, a pénzpiaci alapokban lévő befektetések azonban ennél nagyobb mértékben csökkentek. A negyedévben tovább bővült a biztosítástechnikai tartalékok állománya is, a növekedés az életbiztosítási és nyugdíjpénztári díjtartalékokat egyaránt érintette.

A második negyedévben 25 milliárd forinttal folytatódott a háztartások hiteltartozásának csökkenése. A fogyasztási hitelek esetében a nettó hiteltörlesztés volt a jellemző, míg a hitelintézetek által nyújtott ingatlanhitelek esetében kismértékű nettó hitelfelvétel történt - jelentette az MNB.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.