brusszel


Megindult a magyar infláció?

Figyelő Online
2016.10.11  09:25   
mail
nyomtatás
Londoni pénzügyi elemzők szerint a második negyedév óta először a pozitív tartományba emelkedhetett, de egyelőre így is 1 százalék alatt maradhatott az éves összevetésű magyarországi infláció a múlt hónapban.
A keddi adatismertetés előtti előrejelzésükben a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 0,7 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsítettek szeptemberre az augusztusban mért mínusz 0,1 százalék után.
A ház szerint a várható gyorsulás elsődleges oka az energiahordozó-árakban jelentkező bázishatás, valamint egyes jövedéki adók emelése.

A TD Securities londoni elemzői a továbbiakban is az infláció ütemes gyorsulásával számolnak: az év végére 1,5 százalékos éves inflációt várnak Magyarországon.
A cég prognózisa szerint azonban valószínűtlen, hogy az éves összevetésű inflációs ütem 2018 közepe előtt elérné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintjét.
A TD Securities elemzői ebben a környezetben azt valószínűsítik, hogy az MNB a belátható távlatban nem módosítja 0,9 százalékos alapkamatát, és csak a gazdasági növekedés érezhető lassulása esetén kezdene újabb kamatcsökkentésbe.
A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői szintén 0,7 százalékos éves inflációt várnak szeptemberről, hangsúlyozva, hogy április óta most tér vissza először a pozitív tartományba a tizenkét havi magyar infláció.

A ház szerint a gyorsulás valószínűleg széles bázisú, a maginflációra és a teljes kosárra számolt inflációra egyaránt kiterjed. A GS londoni elemzőinek számításai szerint a maginfláció az augusztusi 0,7 százalékról a múlt hónapban 1,2 százalékra emelkedett.
A Goldman Sachs szakértői sem számítanak azonban arra, hogy az éves infláció a közeljövőben eléri az MNB 3 százalékos szintjét: a ház ezt 2018 elejére valószínűsíti.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői 0,6 százalékos éves inflációt várnak szeptemberre; az általuk valószínűsített gyorsulást ők is az üzemanyagárakban belépő jelentős bázishatással magyarázzák. Hangsúlyozták ezzel összefüggésben, hogy az üzemanyagárak Magyarországon tavaly szeptemberben 5,1 százalékkal csökkentek havi összevetésben.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor a dohányfélék jövedéki adójának emelése várhatóan csak fokozatosan szűrődik át a fogyasztói árakba, ahogy a kiskereskedők a következő hónapokban leépítik a már meglévő árukészletet.
A ház jelenleg érvényes előrejelzése 2016-ra 0,4, 2017-re 2,4 százalékos átlagos magyarországi inflációval számol, és azzal, hogy az MNB 2017 decemberéig nem módosítja alapkamatát.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: infláció

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.