brusszel


Orbán újra hitet tett a munkaalapú gazdaság mellett, és megállapodást kötne

Figyelő Online
2016.10.14  09:51   
mail
nyomtatás
A miniszterelnök közlése szerint a kormány célja megállapodást kötni a versenyképességről a gazdasági szereplőkkel.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában kifejtette: Magyarországon magángazdaság van, vagyis a kormány önmagában nem képes jó gazdaságpolitikát csinálni és javítani a versenyképességet, ehhez meg kell egyezni a magángazdaság szereplőivel.

A kormány olyan megállapodást akar kötni velük, amelynek fontos eleme a szakképzés iránya, a bérpolitika, az adórendszer, de kulcskérdés a fiatalok jövője, az oktatás is - mutatott rá a miniszterelnök.

Kifejtette: mindig heves vita volt arról, hogy a gazdaság jó irányba tart-e, ez elkerülhetetlen része a demokráciának. Fontos annak értékelése, hogy az a munka, amelyet végzünk, értelmes-e, szolgálja-e az embereket - tette hozzá.MTI Fotó: Máthé Zoltán


Kiemelte: látványos változás, hogy külső, a magyar politikán kívüli szereplők mondták a magyar gazdaságról, hogy jó állapotban van, és azt javasolják a befektetőknek, hogy "ismét forduljanak bizalommal" Magyarországhoz. Ez azt jelenti, hogy Magyarország gazdasági lehetőségei kibővültek, javultak, ezt kell a nemzetgazdasági miniszternek értékelnie és javaslatokat tennie, hogy miként lépjünk tovább - mutatott rá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a cél a munkaalapú gazdasági rendszer, és ennek lényeges, központi eleme a teljes foglalkoztatottság. Magyarországon 5 százalék alatti a munkanélküliség, így lassan inkább a munkaerő hiányával kell megküzdenünk - közölte. Emlékeztetett: korábban azt ígérte, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet hoznak létre, most 660-670 ezernél tartanak, és eltelt hat év, vagyis nem rosszak az esélyek. A miniszterelnök kiemelte: ahogy van új többség Magyarországért a bevándorláspolitika ellen vagy a népvándorlás ügyében, fontos lenne ez a gazdaságpolitikát illetően is, ezért tárgyalni kell, ahogyan a szakképzési rendszer átalakítása ügyében is tették a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával.

Úgy látja, a kormány és a magyar gazdaság szereplői érzékelik a problémákat, jól azonosítják be az igazi kihívásokat, és közösen keresik a jó válaszokat. A kormány pedig a közös gondolatokat átülteti jogszabályokba - magyarázta.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.