brusszel


Szabadkereskedelmi tárgyalások: belpolitikai okai lehetnek a vallon elutasításnak

Figyelő Online
2016.10.25  13:00   
mail
nyomtatás
Belpolitikai okai lehetnek annak, hogy Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje elutasította az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) - mondta Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.
Hozzátette, ezt alátámasztja, hogy mind a 27 tagállam korábban már rábólintott, és Kanada "meglehetősen komoly partnere" az uniónak.
Vélekedése szerint "nem hiányzott" a Brexit és a menekültválság közepette és kellemetlen az uniónak ez az elutasítás, amely rombolhatja tekintélyét is.
A szakértő ennek ellenére úgy véli, türelmet fog kapni Belgium és "valahogy dűlőre fognak jutni".

Elmondta, az egyezmény nyomán tovább bontanák a vámakadályokat az országok között, ami felfuttatja a kereskedelmet és bővíti az egyes - élelmiszerkereskedelmi - beszállítói iparágakat. Pozitív eredménye lenne a megállapodásnak a szolgáltatói szektor és az ipar területén is, sok munkahely jönne létre a CETA nyomán.
Kitért arra, hogy a CETA hasonló elveken nyugszik, mint az EU és az Amerikai Egyesült Államok között előkészítés alatt álló szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP), sokak szerint "trójai faló", azonban úgy vélte, ha nagy gond lett volna vele, "már megnyomták volna a vészcsengőt".
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: CETAKanadaEU

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.