brusszel


Tananyag az esélyegyenlőségért

Figyelő Online
2016.10.28  09:27   
mail
nyomtatás
A Corvinus Egyetemen ma mutatták be azt a HR menedzserek, HR vezetők, felsővezetők számára kidolgozott, hiánypótló tananyagot, melyet arra fejlesztettek ki, hogy a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása ténylegesen megvalósulhasson, és ne akadjon el a szándék szintjén a gyakorlati ismeretek hiánya miatt.
Magyarországon ma minden 25 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cég évente csaknem egymillió forint adót takaríthat meg, ha egy megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat. Ezt a kedvezményt a legtöbb foglalkoztató mégsem veszi igénybe. Hogy miért nem? Erre keresett és talált válaszokat a ProAbility projekt, az érdekelt csoportok képviselőinek és a téma számos szakértőjének bevonásával, valamint számos korábbi kutatás és kezdeményezés tapasztalatainak tanulmányozásával.
A jó hír, hogy a munkáltatók és az elhelyezkedni vágyó megváltozott munkaképességűek közötti szakadék nem áthidalhatatlan; megfelelő együttműködési lehetőségek és ismeretek birtokában jelentősen növekedhet e célcsoport foglalkoztatásának mértéke - mindkét fél elégedettségére.

A megváltozott munkaképességű alkalmazottak egy-egy kompetenciaterületen ugyan hiányt szenvedhetnek, más kompetenciáiknak köszönhetően azonban nemcsak munkaadójuk szakmai sikeréhez járulhatnak hozzá, hanem a jobb, oldottabb munkahelyi légkörhöz is. Egy befogadó munkahely pedig társadalmi szinten is segítheti a megváltozott munkaképességűek integrációját azáltal, hogy ezt az attitűdöt stratégiája részévé teszi, és nyilvánosan is felvállalja.

A proAbility projekt általános célja volt a munkáltatók és a megváltozott munkaképességűek egymásra találásának elősegítése. Ennek érdekében dolgozták ki a projektben részt vevő szakemberek azt a tananyagot a jövőbeni és jelenlegi HR-munkatársak és cégvezetők számára, mely nemcsak tájékoztatást ad mostantól e foglalkoztatási forma lehetőségeiről, hanem gyakorlati módon is segít a sokszínűség alapelvén nyugvó munkaszervezés megvalósításában. A projekt keretei között módszertani és oktatási segédlet is készült a tanárok és oktatók számára, mely megkönnyíti munkájukat, és egyben sikeresebbé is teszi a tudás átadását.

Az oktatási és képzési anyagok három különböző „méretben" jelennek meg, különböző célcsoportokhoz és igényekhez igazodva:
• L: 3 ECTS-kredites felsőoktatási képzés gazdálkodástudományi területen alap- és mesterképzésben résztvevő diákok számára.
• M: Képzési anyag többalkalmas, cégvezetők és közigazgatási döntéshozók, HR szakemberek számára szervezett tréningekhez.
• S: Képzési anyag egyalkalmas tréningek számára, melynek célja leginkább a felsővezetők megszólítása, érzékenyítése a témával kapcsolatban.

A megfelelő minőség biztosítása érdekében az oktatási és képzési anyagok fejlesztése egy külső szakértői csoport felügyelete alatt történt, és mindhárom tananyag „élesben" is tesztelésre (pilot-képzések) is került a projekt keretein belül.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.