brusszel


Az IMF jóváhagyta a szerb bérek és nyugdíjak növelését

Figyelő Online
2016.10.30  14:04   
mail
nyomtatás
Jóváhagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a szerbiai bérek és nyugdíjak mérsékelt növelését 2017-ben, ugyanakkor arra figyelmeztette a nyugat-balkáni országot, hogy oldja meg a veszteséges állami vállalatok helyzetét.
Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján ismertette az IMF-fel folytatott megbeszélések eredményét.
A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége azért érkezett a nyugat-balkáni országba, hogy elvégezze a Szerbiával kötött, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás hatodik felülvizsgálatát. A küldöttség több szerb politikussal és gazdasági vezetővel találkozott.

A kormányfő kiemelte: a tárgyalások hosszúak és nehezek voltak, de Szerbia büszke az elért eredményekre, mert az IMF nagyon óvatosan közelített a felvetett bér- és nyugdíjemeléshez. A Valutaalap végül beleegyezett abba, hogy a következő évben a közszférában dolgozók bérei 5-7 százalékkal növekedjenek, a nyugdíjasok pedig kapjanak egyszeri, ötezer dináros (12 550 forint) pénzügyi támogatást az idén, jövőre pedig mérsékelten emelkedjenek a nyugdíjak.

Emellett az IMF további hat hónapos haladékot adott Belgrádnak arra, hogy rendezze az adósságban úszó bori rézbánya helyzetét. Aleksandar Vucic ezzel kapcsolatban kijelentette: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy vásárlót találjon a bányára, akár "térden állva kéri majd a kínaiakat" arra, hogy vásárolják meg. A bori rézbánya évente mintegy 100 millió dináros (251 millió forint) veszteséget okoz az államnak.

A sajtótájékoztatón Dusan Vujovic pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetést a tervek szerint december közepén fogadja el a parlament. Hozzátette: a kormány az idén 2,7-2,8 százalékos, jövőre pedig legalább 3 százalékos GDP-növekedést vár.
Az IMF júniusban javított Szerbia idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésén, és 1,8-ról 2,5 százalékra növelte a várt GDP-növekedést. Ugyanakkor arra is figyelmeztette Szerbiát, hogy mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy csökkentse a GDP 75 százalékát kitevő államadósságot, és meg kell oldania a veszteséges állami vállalatok helyzetét.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: IMFSzerbia

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.