brusszel


Gyógyszer mellékhatás bejelentő kampány Európában

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.11.09  12:31   
mail
nyomtatás
A gyógyszer mellékhatás bejelentés célja a biztonságos terápia. Azért tartanak az európai országok kampány a napokban, hogy felhívják a figyelmet annak fontosságára - tájékoztatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
A gyógyszer mellékhatást bejelentő kampányban résztvevő 22 tagállam között Magyarország is vállalta, hogy a brit gyógyszerhatóság által készített animációk segítségével felhívja a figyelmet (https://www.facebook.com/ogyei.gov.hu/) a mellékhatás-bejelentések fontosságára.

Magyarország a jelentések számát tekintve a statisztikai sorban az utolsók között van évi átlag 1500 beérkező jelentéssel. A cél, hogy elérjük ennek a számnak a dupláját, ami nem lehetetlen vállalkozás, hiszen a hasonló lélekszámú Csehország már elérte ezt a számot.

Azért fontos a mellékhatás-bejelentés, mert ez az elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól. Szükség esetén olyan kockázatcsökkentő intézkedést kell hozni a hatóságnak, melynek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága, illetve az, hogy a kezelésben részesülő betegek számára a kezelésből származó előnyök folyamatosan meghaladják annak lehetséges kockázatait.

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban garantálható, minél több információval rendelkezünk a gyógyszerekkel kapcsolatban, ezért fontos, hogy minél több bejelentést kapjunk. A bejelentések segítenek az új mellékhatások felismerésében is.

A gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható mellékhatás gyanúját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek online is lehet jelenteni az alábbi elérhetőségen: https://www.ogyei.gov.hu/MELLEKHATAS_BEJELENTES/

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.