brusszel


Megalakult a háziorvosok online csapata

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.11.10  10:57   
mail
nyomtatás
Közel 300 háziorvosi praxis betöltetlen az országban, több mint 1700 háziorvos már átlépte a nyugdíjkorhatárt, miközben évente százan jelentkezhetnek háziorvos szakképzésre. A frissen képzettek egy része más szakterületen vagy külföldön helyezkedik el.
A jelenlegi háziorvosi rendszer tele van a normál, hatékony működést gátló tényezőkkel. Másfél éve elkészült ugyan a praxistörvény, ami új elemekkel segíthetné az alapellátás működését, azonban egyetlen végrehajtási rendelet sem készült hozzá. Mindennek folyományaként megalakult a Háziorvosok Online Szervezete (HaOSz) www.haosz.hu - tájékoztatott Békássy Szabolcs, háziorvos.
Megtudtuk, hogy a 6000 területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi praxisból közel 300 betöltetlen. Az orvosok között 1700-an már betöltötték a nyugdíjkorhatárt. Mindeközben évente százan jelentkezhetnek háziorvos szakképzésre, ám a szakmát szerzettek egy része más területen helyezkedik el, vagy külföldre távozik.

A HaOSz célja, hogy legyen egy aktív, konstruktív, véleményformáló, egymással folyamatosan kapcsolatban álló csapat, amely jelzi a jelenlegi rendszer anomáliáit, megoldási javaslatokat készít, és kész harcolni azért, hogy Magyarországon a háziorvoslás működő, fenntartható, megbecsült szakma legyen. A szervezet tagja kizárólag aktív, magyarországi praxisban dolgozó háziorvos lehet. A megalakulást követő első héten több százan csatlakoztak a szervezethez, céljuk a hazai praktizáló háziorvosok érdekinek e szervezetben történő képviselete.
„Van véleményünk a rendszer problémáiról, van ötletünk a problémák orvoslására. Első lépésként szakmai vitát indítunk a XXI.-ik század Törzskartonjáról - a vitaanyag elkészült, napokon belül megkezdjük az érdemi munkát" - tette hozzá a fiatal háziorvos.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Egészségügyért Felelős Államtitkárság abból a célból vezeti be a törzskartont, hogy az orvosok tisztában legyenek pácienseik egészségi állapotával. Szeretnék folyamatosan javítani a lakosság egészségi állapotát, az egészségben eltöltött évek számának növelését. Szakmapolitikai cél, hogy a népegészségügyi betegségek kiszűrésében és megelőzésében megerősítse a háziorvosok szerepét. A népegészségügyi szempontú törzskartonra vonatkozó szabályozás kialakításának határideje 2016. december 31.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.