brusszel


Eddigi legeredményesebb aukcióját zárta a BÁV

Figyelő Online
2016.11.11  13:07   
mail
nyomtatás
Czóbel, Rippl-Rónai és Aba-Novák festmények voltak a sztárjai a BÁV csütörtökön zárult kétnapos őszi aukciójának a MOM Kulturális Központban: az árverés legdrágábban, több mint 62 millió forintért elkelt tétele egy Rippl-Rónai alkotás volt.
Az újrafelfedezések aukciójaként beharangozott liciten 62,4 millió forintért cserélt gazdát Rippl-Rónai József népszerű kukoricás stílusában készült festménye, a Róma-villa - tájékoztatta az aukciósház pénteken az MTI-t.
A csütörtöki árverés sztárja a Czóbel Béla-életmű egyik utolsó láncszeme, a több mint száz év után előkerült Körhinta volt. A mű kikiáltási ára 12 millió forint volt, ám ádáz licitharcot követően végül 43,2 millió forintért talált új gazdára a kép.
A sztárképek közül Aba-Novák Vilmos ötven év után felbukkant mesterművéért is sokan versengtek: a művész feleségét ábrázoló Olvasó nő 24 millió forintért kelt el. A becsült ár több mint tízszereséért, 10,2 millió forintért cserélt gazdát Kontuly Béla Óbudai látképe.

A kortárs alkotások közül Barcsay Jenő Képkonstrukciója kelt el a legmagasabb áron, 2,6 millió forintért, de ugyancsak millió fölötti összegeket fizettek Bak Imre, El Kazovszkij és Frey Krisztián festményeiért.
A licitharcok miatt több mint 4 órásra nyúló aukció utolsó tétele a Zsolnay Miklós kalandos életű feleségének készített Zsolnay-kandalló volt, amely 26,4 millió forintot ért egy licitálónak.
A Zsolnay-gyár kisebb méretű alkotásai közül főleg a szecessziós darabok értek el milliós árakat: egy csillagok alatt táncoló nőalakokat ábrázoló vázáért 7,2 millió forintot fizettek.

Nagy népszerűségnek örvendtek a modern magyar kerámiák is, de sokan licitáltak a koponyaórára, az antik fegyverekre és a keleti kollekcióra is. Az árverés kultúrtörténeti ritkasága, egy majdnem hétezer éves, késő Vinca terrakotta figura volt. A 17 centiméteres alkotás végül alig maradt le a Zsolnay-kandalló mögött: 22,8 millió forintért kelt el.
A kétnapos aukció ékszernapján a nagy karátszámú brill ékszerek bizonyultak a legnépszerűbbeknek. A magyar piacon ritkaságnak számító, 5 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű csaknem 10 millió forintot ért új tulajdonosának. Az ezüstkollekció legmagasabb leütése egy 19. század végi pesti, neorokokó kandeláberpár volt, amely 3,36 millió forintért kelt el.
A BÁV idén még egy fontos aukcióval készül: a december 13-14-i karácsonyi liciten ékszerekkel és műtárgyakkal várja az érdeklődőket a MOM Kulturális Központban.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: BÁVaukció

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.