brusszel


Hamarosan létrejöhet a visegrádi négyek televíziója

Figyelő Online
2016.11.11  16:46   
mail
nyomtatás
Budapestre látogatott a Lengyel Televízió elnöke. Jacek Kurski a lengyel függetlenség napján Vaszily Miklóssal, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójával folytatott megbeszélést.
Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója a közmédiának nyilatkozva arról beszélt: a lengyel függetlenség napja Lengyelország legfontosabb nemzeti ünnepe, Lengyelország ezen a napon nyerte el újra az egységét, a magyar közmédia pedig örömmel szenteli ezt a napot ennek az eseménynek. A nap folyamán több rádiós és televíziós műsorban is beszámol a magyar közmédia a lengyel-magyar barátság számos példájáról és a lengyelországi eseményekről.
A vezérigazgató külön örömek nevezte, hogy a lengyel nemzeti ünnepen a lengyel televízió vezetője Budapestre látogatott. Úgy vélte, a találkozó alkalmat ad arra, hogy közös projektekről essen szó, amelyekkel a két népet, értékeit, pozitívumait jobban meg tudják ismertetni egymással, illetve Európa népeivel.

Utalva a visegrádi országok közös televíziós csatornájának létrehozására, a találkozót abból a szempontból is mérföldkőnek nevezte, hogy a projekt a megvalósítás útjára lép. Hozzátette: a magyar közmédia támogatja a lengyel felvetést a visegrádi négyek televíziójáról. Úgy fogalmazott: számos jogi és pénzügyi részletet kell még tisztázni, többek között pénteki egyeztetésükön is szóba kerül ez a téma.

Jacek Kurski, a Lengyel Televízió elnöke a közmédiának adott interjújában arról beszélt: két éven belül létrejöhet a visegrádi négyek (V4) televíziója, amely angol nyelven sugároz majd.
A tv-elnökként első alkalommal Budapestre látogató Jacek Kurski azt mondta: a közös, lengyel felvetés nyomán szlovák, cseh és magyar televíziók részvételével létrejövő - projekt fő pillérei a magyarok és a lengyelek.
Úgy fogalmazott: a visegrádi televízió nem elsősorban kulturális, hanem politikai küldetéssel bír. Hozzátette: a visegrádi országoknak közösek a politikai érdekei, rengeteg a közös pont, amelyekről beszélni kell, és amelyekről csak ezek az országok tudnak beszélni.

Elsőként a lengyelek és a magyarok fogják elmondani azokat a közös problémákat, amelyeket a Nyugat nem ért - mondta, példaként említve a migránsáradat megállításának szükségességét vagy a kvótarendszer elutasítását.
Jacek Kurski az új televíziós csatornát fontos lépésnek nevezte a problémák nyilvánossá tételében, amely a V4-ek megértésében is segíthet.
Arról is szólt, hogy Magyarország és Lengyelország ugyanazon az erkölcsi platformon áll. Példaként említette, hogy mindkét országban házasság csak férfi és nő között jöhet létre, illetve azt is, hogy az egyház és Isten mindkét ország számára nagyon fontos vezérlőelvet jelent.

Ezzel szemben Nyugat-Európában ettől eltérő az erkölcsi hozzáállás - tette hozzá.
"Napjainkban a szolidaritás azt jelenti, hogy együtt harcolunk az érdekeinkért az Európai Unióban, emellett tiszteljük is egymást" és azt, hogy a lengyelek és a magyarok ezer év alatt mi mindent tettek egymásért - mondta Jacek Kurski.
A lengyel és a magyar köztelevízió együttműködéséről szólva reményét fejezte ki, hogy a jó kapcsolat még inkább elmélyül az új csatorna létrehozásával. Ismertette: nehéz kezdeményezésről van szó, amelyben négy ország érdekeit, feladatait kell összehangolni. A tervek szerint a négy ország kultúráját, turisztikáját, természeti kincseit is igyekeznek bemutatni a V4-tv-ben.
A tv-elnök felidézte, hogy október 23-án a lengyelek nem feledkeztek meg a magyarokról: Varsóban a kultúra és tudomány palotájának több mint 30 emeletes épületét piros-fehér-zöld színekbe borították.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: televízióMTVA

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.