brusszel


Így alakult a hazai GDP

Figyelő Online
2016.11.15  09:42   
mail
nyomtatás
A bruttó hazai termék (GDP) 2,0 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a GDP, amelyet a mostani jelentésben vizsgált felül a KSH a korábban közölt 2,6 százalékról.

A naptárhatás kiszűrésével 1,8 százalékos volt a gazdasági növekedés, az egyéb egyedi tényezőktől is megszűrt úgynevezett szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott volumenindex 1,4 százalékos, a kiegyensúlyozás előtti adat pedig 1,8 százalékos növekedést mutat.

Az előző negyedévhez képest, mind a kiegyensúlyozott, mind a kiegyensúlyozás előtti adat szerint 0,2 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévi 0,1 százalék után a szezonálisan és naptárhatással korrigált első becslés szerint.

NGM: 2017-től jelentős lökést adhat a gazdaságnak a járulékcsökkentés

Jövőre jelentős lökést adhat a gazdaság bővülésének a kormány által javasolt járulékcsökkentés - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a legfrissebb GDP-adatot kommentálva kedden az MTI-vel. Az NGM kiemeli: a kedvező őszi betakarítási adatok alapján a mezőgazdasági termelés a második negyedévhez hasonlóan 10 százalék felett nőhetett. A piaci szolgáltatások tartósan jó bővülése a bérek emelkedésének, az emelkedő foglalkoztatásnak és a visszafogott inflációs környezetnek köszönhető.  Az ipar és az építőipar gyengébb teljesítménye átmeneti hatásokkal magyarázható - tették hozzá.

Hozzátették, hogy a járműgyártásban a nyári leállások és a gyenge külső konjunktúra eredményezte a lendületvesztést. Az építőipar negyedéves alapon már élénkülést mutathatott, a következő időszakban az otthonteremtési program további várható felfutása érdemben fogja támogatni a szektort - hangsúlyozták. Jövőre az alacsonyabb járulékteher és a minimálbér emelése miatt várhatóan a bérek is emelkedni fognak Magyarországon, ami ösztönzően fog hatni a munkavállalásra is, így érdemben csökkenhet a betöltetlen álláshelyek száma, ezzel tovább nőhet a fogyasztás is - olvasható a tárca közleményében.

 

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.