brusszel


Egis-kutatók új generikus hatóanyagot fejlesztettek ki

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.11.16  10:21   
mail
nyomtatás
Az Egis Gyógyszergyár Zrt. 110 millió dollár jogdíjbevételhez jutott a rozuvasztatinhoz kötődő egyesült államokbeli együttműködése az Actavisszal - közölte a társaság.

Az Egis és az Actavis 2009-ben kezdte meg együttműködését az originálistól eltérő, cink sóformájú rozuvasztatin kifejlesztésére és forgalomba hozatalára az Egyesült Államokban. Az Egis kutatói a világon elsőként fejlesztettek ki rozuvasztatin-cink hatóanyagot tartalmazó generikus készítményt, amelyre az Egis szabadalmat szerzett az USA-ban. 2016 májusában az Actavis elsőként dobta piacra az originális rozuvasztatin-kalcium generikus változatát az Egyesült Államokban. A két vállalat közötti együttműködési megállapodás értelmében az Egis részesedésre jogosult az Actavis generikus rozuvasztatin terméke eladásából származó nettó jövedelme után, amely 110 millió dollár jogdíj bevételt eredményezett számára.

"Ez a fejlesztés az Egis szakemberei és az Actavis közötti sikeres együttműködés eredménye, amelyből származó bevétel nagymértékben hozzájárul az Egis gyógyszergyár további kutatásaihoz és növekedéséhez" - nyilatkozta Hodász István, az Egis vezérigazgatója.

Az IMS Health adatai szerint 2015-ben az AstraZeneca® által forgalmazott originális rozuvasztatin-kalcium készítmény közel 6 milliárd USD forgalmával a negyedik legnagyobb forgalmú gyógyszer volt az USA-ban.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Egis

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.