brusszel


Általánossá tennék a tüdőrákszűrést

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.11.16  13:52   
mail
nyomtatás
Ötezer tüdőrák miatt veszélyeztetett ember térítésmentes vizsgálatával bővül az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2013-ban megkezdett Hunchest programja, ez szolgálhat alapul arra, hogy a tüdőrák szűrés a népegészségügyi program része legyen.

Évente közel tízezren vesztik életüket a tüdődaganat okozta halálozás miatt hazánkban, pedig a rák időben történő kiszűrésével ezrek életét lehetne megmenteni. Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója jelentette ki ezt ma délelőtt azon a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy ötezer, tüdőrák miatt veszélyeztetett ember térítésmentes mellkas CT-vizsgálatát vállalja föl az Affidea Diagnosztika.

A 25 éve hazánkban működő diagnosztikai társaság a 40-50 millió forint összköltségű vizsgálatokkal kapcsolódik az országos intézet 2013-ban kezdett Hunchest programjához. Ez utóbbit - az Országos Tisztiorvosi Szolgálat támogatásával - azért kezdeményezte a Korányi, hogy a veszélyeztetettnek tartott populációban kimutassák a tüdődaganat előfordulási gyakoriságát. „Négyszáz embert vizsgáltunk ki eddig, egy százalékuknál fedeztük föl a rákot"- mondta a Figyelő Online érdeklődésére Kovács Gábor. „Ám ahhoz, hogy megalapozott kutatást tehessünk le a döntéshozók asztalára ahhoz, hogy ez a szűrés is része legyen a kormányzat népegészségügyi programjának, sokkal nagyobb számú vizsgálatra van szükség. Ezért fontos a számunkra, hogy ezt a munkát felkarolta az Affidea" - tette hozzá.

„A daganatok gyógyulásánál az idő rendkívül fontos tényező. Társaságunk felelősséget érez a legfontosabb népegészségügyi mutatók javításában. Ezért döntöttünk úgy, hogy bekapcsolódunk a Korányi intézet programjába" - mondta el Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója.

A szakorvosok négy vizsgálati csoport szűrését tartják fontosnak, köztük a dohányos, a krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD-s), a dohányos, nem COPD-s, a nem dohányos, COPD-s és a nem dohányos, nem COPD-s emberekét. E feltételek mellett azok jelentkezhetnek a térítésmentes CT-vizsgálatra, akinek életkora 50-79 év között van és korábban nem diagnosztizáltak náluk tumoros betegséget. A vizsgálatokat és a leletezést a Korányi Intézet mellett a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végzik majd el, ahová az ország bármelyik pontjáról be lehet jelentkezni. Az Affidea munkatársai fölvesztik a kapcsolatot a háziorvosokkal, hogy minél több emberhez eljusson a térítésmentes CT mellkas vizsgálat lehetősége. Kovács Gábor elmondta, hogy a vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak. A programról további részletek, illetve a jelentkezés feltételei a www.affidea.hu oldalon olvashatóak!

A főigazgató főorvos azt is elmondta lapunknak, hogy a jelenlegi 106 tüdőszűrő állomás fenntartását át kell gondolni, át kell alakítani azokat a mostani szükségleteknek megfelelően. „Mivel hazánkban lényegében alig fordul már elő a Tbc, az érintett csoportokat - köztük például a foglalkozás egészségügyi céllal szűrteket, a hajléktalanokat, a fogvatartottakat - 60 centrum is képes ellátni. A 2015-ös adatok szerint 800 Tbc fertőzést diagnosztizáltak. A jelenlegi, évi 1,6 millió szűrés helyett, az említett kockázati csoportokat tekintve 100 ezernél nem lenne több a szükséges szűrés. Fölöslegesen pedig kár kitenni sugárveszélynek az embereket. Viszont a megugrott tüdőrákosok száma miatt fontos a leginkább veszélyeztetett, 50-79 évesek CT mellkas vizsgálatának általánossá tétele. Ha eredményes lesz a mostani kezdeményezés, ez akár már 2019-től bevezethető" - tette hozzá Kovács Gábor. Számításaik szerint a jelenlegi tüdőszűrő állomások fenntartásának 1,8 milliárd forintos költségvetése elegendő lenne e célra.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.