brusszel


Legyenek nyilvánosak a gyógyítás eredményei

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.11.18  19:12   
mail
nyomtatás
Az onkológiák eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazza a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke - hangzott el az társaság kongresszusának kapcsán megtartott sajtótájékoztatón.
Nem tudjuk, hogy idehaza a kórházak egyes onkológiai osztályok milyen eredményességgel kezelik a betegeket. Ezzel kezdte tájékoztatóját Bodoky György professzor a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) Budapesten jelenleg is zajló országos kongresszusának sajtótájékoztatóján. Szavai szerint mind szakmailag, mind a lakosság részéről jogos elvárás, hogy nyilvánossá tegyék az intézmények az eredményességi mutatóikat. Példaként a professzor saját osztályát említette: a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centruma szakmai fórumokon rendszeresen publikálja egyes betegségtípusokban a gyógyulási arányszámait, illetve hogy az adott stádiumban kezelni kezdett, de már gyógyíthatatlan betegek számára mennyi életidőt sikerült a kezelésekkel biztosítani.

„Ne legyen kötelező a nyilvánossá tétel, de amelyik kórház ebben partner, azok egységes, egymással összehasonlítható módon tegyék közzé az adataikat. A nyilvánosság egyrészt segítené a betegeket az intézményválasztásban, másrészt lehetővé tenné, hogy az osztályok átvegyék egymástól a jó gyakorlatokat, s országos szinten javulhasson a betegellátás színvonala - érvelt Bodoky György.

A professzor megjegyezte: a modern daganatellenes terápiák alapvetően elérhetők a hazai onkológiai centrumokban, ebben nagy előrelépést hoz, hogy januártól újabb gyógyszerek kerülnek be a közfinanszírozásba. Néhány kiemelt kezeléstípusnál vannak szakmai viták abban, hogy túl szűkre szabták-e azon intézetek körét, ahol hozzá lehet jutni a kezelésekhez, például egyes immunterápiákhoz. „Meg kell találni az egyensúlyt abban, hogy csak elegendő betegszám, megfelelő tapasztalat birtokában alkalmazhassanak egyes kezeléseket, viszont senkitől se legyen földrajzilag túl távol az ellátás, mert akkor a betegek egy része nem fog eljutni a legkorszerűbb terápiát nyújtó osztályokra" - tette hozzá Bodoky György.

„Budapesten több lehetősége van egy rákbetegnek, mint vidéken. Egymástól néhány metróállomásnyi távolságra akár több intézménytől is kérhetnek kezelési javaslatot, másodvéleményt, míg egy kisebb vidéki településről fél napba is telhet eljutni a legközelebbi onkológiai centrumba is, illetve hetente más régióba járni kezelésre - folytatta Pajkos Gábor doktor, az MKOT elnöke. A Bács-Kiskun Megyei Kórház Onkoradiológiai Központjának vezető főorvosa azzal folytatta: „a betegeink lakóhelyén és életkörülményein nem tudunk változtatni, de azon igen, hogy ha eljutottak az onkológiára, ott egységesen magas színvonalú kezelést kapjanak, függetlenül attól, hogy az ország melyik osztályán kezelik őket."
„Az onkológiáknak az adott finanszírozási keretek között is van mozgásterük a terápiaválasztásban és a terápiák ütemezésében követni a világ legújabb kutatási eredményeit.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság 2016-os kongresszusáról hazatérve például Kecskeméten azonnal hozzáigazítottuk a fej-nyaki daganatos betegeink kezelését a világkongresszuson közzétett új javaslatokhoz"- mondta Pajkos Gábor.
Az MKOT a hazai ellátás szakmai színvonalának fejlesztése érdekében lefordíttatta, s kiadta magyar nyelven az Európai Klinikai Onkológiai Társaság (ESMO) által jegyzett, jelenleg aktuális nemzetközi terápiás útmutatókat. A kiadványt a Legkorszerűbb Onkológiai Gyógyításért Alapítvány támogatásával az ország minden onkológiájára eljuttatták. Eddig az áttétes vastagbélrák és a prosztatarák európai kezelési sémáit tették közzé, a sorozat folytatását tervezik. Ugyan a kezelésekben a hazai finanszírozási protokoll tekinthető csak hivatalos útmutatásnak, de a szakmai munkát segítheti, ha a szakorvosok ismerik a jelenlegi európai gyakorlatot.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.