brusszel


De miért éppen Zug?

Figyelő Online - Brückner Gergely
2016.11.24  09:00   
mail
nyomtatás
KERTÉSZ BALÁZS SVÁJCBAN / Rogán Antal volt belvárosi polgármester barátja, az elmúlt hetekben egy csapásra közismertté vált Kertész Balázs legutóbb azzal került a hírekbe, hogy svájci, azon belül is zugi lakcíme, illetve ingatlanja van. Nincs vele egyedül, rengeteg nemzetközi sztár és több tízezer internacionális cégcsoport is itt talált otthonra.

A kis svájci Zug városka, illetve a vele szomszédos Baar egyaránt 25-30 ezer fős, álmos település, de aki az utcákon sétál, könnyedén találkozhat Boris Becker egykori német teniszcsillaggal vagy a Forma-1-es pilóták közül a finn Kimi Räikkönennel, illetve a német Sebastian Vettellel. Hivatalosan legalábbis mindannyian itt élnek. Ahogy itt van a központja több tízezer nemzetközi cégcsoportnak is (több globális vállalatnak található ezen a helyen a centruma, mint ahány lakos van a két kisvárosban). A gépgyártó Siemens és V-Zug mellett vannak itt óriási nyersanyag- és energiakereskedő cégek, a Glencore, a BP vagy a Shell, az orosz kereskedőóriás, a Gunvor, de érdekes módon a magyar EMFESZ-ről is zugi bíróság döntött anno, mert az egyik (orosznak látszó) tulajdonosa ide volt bejegyezve, és ezen a helyen található a magyar eredetű energiakereskedő csoport, a MET központja is. Festői fekvés, kedvező adózás, angolul is mindenhol beszélő ügyintézők. De még ezek után is felmerülhet a kérdés, vajon mit tud, miért ennyire népszerű ez a kis svájci kanton, illetve városka?

A teljes cikk a Figyelő 2016/47. számában olvasható!

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: RogánKertész

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.