brusszel


Szrájkoltak éjjel a kecskeméti Mercedes-gyárban

Megszólal a másik fél
Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2016.11.24  10:36   frissítve: 2016.11.24 16:46
mail
nyomtatás
Közleményben reagált a történtekre a munkaadó Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., miután 2 órás sztrájkot tartottak éjszaka a kecskeméti Mercedes-gyárban, mert a vezetés nem teljesítette a szakszervezet bérkövetelését. Azóta, úgy tudjuk, folyamatos a termelés.
Közleményben reagált a csütörtökre virradó hajnalban történtekre a munkaadó Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., miután 2 órás sztrájkot tartottak a kecskeméti gyárban.
A munkaadó társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége már megegyezett a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat jóval meghaladó bérfejlesztésről.
Ezt a megállapodást a Vasas Szakszervezet azonban nem írta alá.
A lehetőséget - a jelek szerint - még fenntartja a kecskeméti Mercedes-Benz gyár, amelynek a vezetősége - a közlemény szerint - kész a VASAS Szakszervezettel további megbeszéléseket folytatni. Ennyi a közlemény. Szerettünk volna többet is megtudni a "megbeszélésekről", de erről a társaság, a megértésünket kérjve, nem adott bővebb információt. Azt viszont elérulta, hogy a "kecskeméti Mercedes-Benz gyárban a tervek szerint zajlik a termelés."
Korábban, az Index.hu írása nyomán, számoltunk be a hajnalban Kecskeméten történtekről.
Arról, hogy a szervező Vasas szakszervezet közlése szerint a szakszervezeti tisztségviselőket nem engedték be a sztrájkolókhoz, a munkát megtagadó embereket pedig kiküldték az üzemből. A kollégákat a hideg időben példátlan módon, kizavarták az udvarra. A Vasas Szövetség tisztségviselőit nem engedik be a gyár területére. A kollégák között zúg a hajrá magyarok! A munkatársak a himnuszt éneklik és kitartanak! Együtt erősebbek vagyunk! Hajrá magyarok! - olvasható a szakszervezet Facebook-oldalán.
Ezzel kapcsoaltban a munkaadó társaság közleménye leszögezi, hogy a Mercedes-Benz gyár néhány munkatársa - aki munkabeszüntetést tartott - "az üzemi étkezdében gyűlt össze".

A Vasas Szakszervezeti Szövetség célja a 15 százalékos béremelés, ezt azonban nem fogadta el a munkaadó. Az MTSZSZ-nek és a Mercedesnek sikerült egy többlépcsős bérfejlesztésben megállapodni a következő két évre, a Vasas Szakszervezeti Szövetség viszont ezt nem írta alá.

A magyar autóipari ágazat komoly munkaerőhiánnyal küzd, azonban a régiós országokhoz képest alulfizeti a magyar dolgozókat, akiknek alkupozíciója így elég erős a bértárgyalások során. Tavasszal már egyszer végigsöpört egy sztrájkbizottság-alakítási hullám a hazai autóiparon, akkor sikerült még a munkabeszüntetés előtt megállapodniuk a munkavállalóknak és a munkáltatóknak.
Kapcsolódó cikkek
Index
mail
nyomtatás
címkék: mercedes

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.