brusszel


Michiganben kihirdették az elnökválasztás hivatalos győztesét

Figyelő Online
2016.11.29  10:14   
mail
nyomtatás
Michiganben a választási bizottság hivatalosan is győztesnek nyilvánította Donald Trump megválasztott elnököt.
A michigani választási bizottság három héttel a választás után győztesnek nyilvánította Donald Trump megválasztott elnököt, aki a bizottság összesített és hitelesített adatai szerint 10 704 vokssal győzött ebben az államban. Az elmúlt hetvenöt esztendőben ez volt a legszorosabb választási eredmény Michiganben, ahol 1988 óta Donald Trump az első republikánus jelölt, akinek sikerült győzelmet aratnia. A győzelemmel Trump Michigan mind a 16 elektorának támogatását megszerezte. Ezzel az elnök személyéről végleges döntést kimondó elektori testületben Trumpnak 306, míg a választáson alulmaradt Hillary Clintonnak, a demokraták volt elnökjelöltjének csak 232 támogatója van.

A Zöldek volt elnökjelöltje, Jill Stein várhatóan újraszámlálást kér Michigan államban is, erre szerdáig van ideje, Donald Trumpnak viszont hét napja van arra, hogy megtámadja Stein folyamodványát. A Zöld Párt volt elnökjelöltjét a demokraták egy része, egészen pontosan Hillary Clinton kampánycsapata és személy szerint maga Hillary Clinton is támogatja, sőt, mint Clinton egyik ügyvédje vasárnap közölte, a kampánycsapat tagjai tevékenyen részt is vesznek a voksok újraszámlálásában, amely Wisconsinban már meg is kezdődött.

Elemzők azonban arra figyelmeztetnek: a többi, célba vett államban nem járható út a voksok újraszámlálása. Pennsylvaniában például csaknem kivitelezhetetlen. Az újraszámlálás megindításához ugyanis a 9163 választási körzet mindegyikében közjegyző előtt hitelesített írásbeli nyilatkozat szükséges, a határidő azonban hamarosan lejár, sok körzetben már le is járt. Ebben az államban ráadásul Donald Trump több mint hetvenezer szavazattal kapott többet, mint Clinton.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.