brusszel


Orvostanhallgatók rendezvényei az AIDS megelőzéséért

Figyelő Online - Nógrádi T. Erzsébet
2016.11.29  13:46   
mail
nyomtatás
Világszerte több mint 36 millió ember HIV-fertőzött, a kétezres évek eleje óta 25 millióan haltak meg a fertőzés által okozott AIDS betegségben. Hazánkban hivatalosan 1500-2000 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálozás csökken.
A Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége immár harmadik alkalommal - az 1988 óta minden év december elsején megtartott AIDS Világnapja alkalmából - közérthető rendezvényeken hívja föl a lakosság figyelmét a HIV járvány veszélyeire, a fertőzés terjedésének módjára, a fertőzés által okozott AIDS betegségre. A négy egyetemi városban (Budapesten, Debrecenben, Pécsett Szegeden) a helyi orvostanhallgató egyesületek színvonalas programokkal készülnek, amelyeket egymással összhangban szerveznek meg az adott város igényeihez igazodva.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete által indított a HIV/AIDS megfékezésére irányuló
program célja a HIV járvány 2030-ra történő felszámolása. Ezt támogatja a MOSZ
Szexuális és Reproduktív Egészségügyi Csoportja (SCORA Magyarország).
Míg a világon 30-40 százalékkal csökken a HIV fertőzöttek száma, Magyarországon a halálozás ugyan évente 10-15 százalékkal csökkent, de a fertőzöttek száma nő, körülbelül 1500-2000 ember fertőzött.

A mára kifejlesztett gyógyszerek esélyt adnak az AIDS betegség megszűnésére, hazánkban is valamennyi HIV-fertőzöttnek javasolják az orvosok a gyógyszeres kezelést. Korábban ugyanis meg kellett várni, hogy a betegek immunrendszere leromoljon annak érdekében, hogy a vírusok a vérben egy bizonyos szaporodási szintig eljussanak. A gyógyszeres kezelésben részesülők vérében és testváladékaiban a vírus gyakorlatilag kimutathatatlan.
A medikusok azonban a megelőzésre fókuszálnak a rendezvényeiken, hiszen hazánkban az a
tendencia, hogy egyre fiatalabbak fertőződnek meg, mivel nem védekeznek a szexuálisan átvihető betegségekkel szemben.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.