brusszel


Mik befolyásolják a magyar versenyképességet?

Figyelő Online
2016.12.02  13:23   
mail
nyomtatás
A gazdaság versenyképességét hosszú távon a kutatásfejlesztés, a vállalkozói szellem és a mindezeket támogató gazdaságpolitika befolyásolja - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések pénteki átadó ünnepségén Budapesten.

Varga Mihály felidézte a novemberben a szociális partnerekkel közösen elfogadott bérmegállapodást, amely egyszerre támogatja a béremelést és a versenyképesség javítását. Kiemelte: a 6 évre szóló megállapodás révén a munkaadók járulékterhei olyan mértékben csökkenek 2022-re, hogy Magyarország versenyképessé válik majd a régiós országokkal. Arról is beszámolt, hogy bár az európai uniós források elsősorban a kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgálják, de folytatódik a nagyvállalatok beruházásait támogató kormányzati program is.

Varga Mihály közölte: a magyar gazdaság előtt továbbra is az a feladat áll, hogy hogyan tud felzárkózni ahhoz a világgazdasági versenyhez, amelyben a díjazott vállalkozások többsége már részt vesz.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásán a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) 2016. december 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi


Novemberben a hónap beruházója elismerést a Horváth Rudolf Intertransport Kft., a hónap kis- és középvállalkozása díjat a Naponta Kft. kapta, a hónap startup vállalkozása címet pedig a Sybrillo nyerte el. A hónap beruházója díjat decemberben az Egis Gyógyszergyár Zrt., a hónap kis- és középvállalkozása elismerést a Renner Bt. kapta, a hónap startup vállalkozás címet pedig a Leopoly Kft. vehette át. Az 1986-ban alakult Horváth Rudolf Intertransport Kft., nemzetközi és belföldi árufuvarozással, szállítmányozással, logisztikával és raktározással foglalkozik. A cég 300 gépjárműből álló flottával, valamint a hatvani és gyöngyösi ipari parkban működő logisztikai központjaiban több mint 25 ezer négyzetméteres raktárkapacitással rendelkezik. A szállítmányozási vállalat új logisztikai központot épít, illetve 125 új járművet is vásárolt, amivel újabb munkahelyeket teremt.

A Naponta Kft. 2011 óta foglalkozik a Cerbona müzli szeletek, müzlik, gabonapelyhek, zabtermékek, tészták gyártásával és forgalmazásával. A 130 embert foglalkoztató cég az idén 250 millió forintos beruházással bővítette termelését, új gyártósort állított üzembe. A cég megváltozott munkaképességű alkalmazottakat is foglalkoztat. A Sybrillo 2014-óta foglalkozik videó-kiegészítők előállításával, első termékük egy olyan saját fejlesztésű kamera-stabilizátor, amelyet GoPro akciókamerákhoz használnak és egy mobilalkalmazás segítségével távirányíthatóvá tesznek.

A 103 éves Egis Gyógyszergyár Zrt. több mint 4000 munkavállalót foglalkoztat. A cég hazai és uniós forrásból, konzorciumi partnereivel 2,3 milliárd forint összegű támogatást nyert el új készítmények kutatására-fejlesztésére, valamint az e termékek piacra kerülését segítő gyártókapacitás létrehozására a vállalat körmendi telephelyén. A beruházás összköltsége 5,6 milliárd forint. Olyan betegségek kezelésére szolgáló termékek fejlesztését kezdi meg, amelyekre jelenleg nincs megfelelő készítmény. A fejlesztés keretében 4000 négyzetméter alapterületű új üzemet építenek, amely megfelel a legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeknek.

A Renner Bt. 1991-ben alakult családi vállalkozás, műszaki gumiáruk, ezen belül présvulkanizált gumi-fém cikkek gyártásával foglalkozik, rezgéscsillapítókat, ütközőket, lökésgátló elemeket gyárt, amelyeket az ipar, a mezőgazdaság, az épületgépészet és a közlekedés területén alkalmaznak. Megrendelőik között szerepel egyebek mellett a Mercedes, a Bombardier és az Airbus. Az exportaránya meghaladja a 90 százalékot. A cég zöldmezős beruházásaként felépült gyártócsarnokaik összterülete közel 6000 négyzetméter, ahol mintegy 200 dolgozót, köztük megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztatnak. A fejlesztéshez egy 97 millió forint értékű GINOP és egy 93 millió forint értékű DAOP pályázati támogatást nyert a Bt. A budapesti és San Francisco-i központtal rendelkező Leopoly 2015-ben a Leonar3Do International cégcsoportból indult spin-off vállalkozásként jött létre. A cég személyre szabott tárgyak megalkotására alkalmas szoftvert fejleszt, amellyel mindenki számára elérhetővé válik a 3D nyomtatás egyedi élménye. A Leopoly szoftverét a világ számos országában használják már oktatási célokra és a cég oktatási szolgáltatása már magyar nyelven is elérhető.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.