brusszel


Pénzt kapnak a kórházak az adósságrendezésre

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.12.08  14:23   
mail
nyomtatás
A napokban kapják meg az egészségügyi intézmények a szeptember végén nyilván tartott, 30 napon túli, lejárt beszállítói tartozások fedezetére szolgáló 45 milliárd forintot - tájékoztatott az államtitkárság.

Az EMMI egészségügyért felelős államtitkára a Figyelő novemberi, XXXV. Medicina konferenciáján jelentette be a tervezett adósságrendezést. Számításaik szerint 45 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a kórházak. A pénz átutalását a napokban megkezdték - tájékoztatott az államtitkárság.

Konferenciánkon Ónodi-Szűcs Zoltán azt is elmondta, hogy a konszolidáció új elemeként is értelmezhető az a 15 milliárd keretösszegű pályázat, amelytől az egészségügyi ellátórendszer szervezési és működési, illetve a finanszírozási és gazdálkodási problémáinak megoldását jelentő intézkedések bevezetését remélik. A pályázatokról várhatóan december 9-én dönt a miniszter, és a tervek szerint a pénzt karácsony előtt megkapják a nyertesek. A konszolidációs támogatás igénylésénél prioritást kapnak azok, akik az egészségügyi ellátások és lakossági igények intézményközi összehangolását, az egészségügyi ellátási gyakorlat intézményen belüli javítását, a diagnosztikai kapacitások racionalizálását, valamint a támogató és kiszolgáló területek hatékonyságának fokozását célozzák meg.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a gyógyító megelőző kasszát további 10 milliárddal növelik, így „ebben az évben - a tervhez képest - 151 milliárd forinttal több jutott az ágazatnak, ami a GDP 0,5 százaléka. A kormány az elmúlt években több mint 225 milliárd forint többlettámogatással segítette az intézmények működését "- tette hozzá.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.