brusszel


Több népjóléti intézkedést jelentett be a szlovák kormányfő

Figyelő Online
2016.12.13  15:45   
mail
nyomtatás
Több népjóléti intézkedést jelentett be Robert Fico szlovák miniszterelnök kormánya új szociális csomagjának tartalmát ismertetve kedden Pozsonyban.
Az intézkedéscsomag, amelynek egy részét már a jövő évben foganatosítják, öt pontból áll. Annak két súlyponti pillére a minimálbér összegének tervezettnél gyorsabb ütemű emelése, illetve a 34-43 hétig járó anyasági segély alapjának kiterjesztése.
"Eredeti tervünk az volt, hogy a minimálbér összege 2020-ra haladja meg az 500 eurót (157 ezer forint), mivel azonban a gazdaság jól teljesít, (...) ezt a határt a tervezettnél jelentősen gyorsabb ütemben kell elérni" - jelentette ki Robert Fico.
A Ján Richter munka-, szociális- és családügyi miniszterrel közösen sajtótájékoztatót tartó kormányfő hozzátette: a szaktárca már januárban párbeszédet kezd a munkáltatók és a munkavállalók képviseleteivel a minimálbér-emelés menetrendjének felgyorsításáról. Szlovákiában a minimálbér 2016-ban 405 euró volt, s összegét korábban a 2017-es évre 435 euróban állapították meg.

Az új intézkedések értelmében jövőre 70-ről 75 százalékra emelik a legutóbbi bér bruttó összegéből kiszámolt, úgynevezett anyasági segély kivetési alapját. Ennek következtében ennek a segély összege megközelítheti majd az utolsó nettó bér összegének akár 98 százalékát is. Ezt az intézkedést Ján Richter szakminiszter a gyerekvállalás ösztönzésének szükségességével indokolta.
A bejelentett lépések között szerepel a "régi nyugdíjasok" helyzetének rendezése, nyugdíjaik emelése is. Az érintett lakossági csoportba jelenleg mintegy 100 ezer ember tartozik, ők azok, akiknek öregségi nyugdíját még 2003 előtt, egy a mostanihoz képest kevésbé kedvező séma alapján állapították meg. Az érintettek nyugdíja, annak újraszámítását követően - előreláthatóan 2018-tól - átlagban 50 euróval (15 700 forint) emelkedik majd.

A pozsonyi kormány az új szociális csomag keretében számol a tartósan beteg gyermekükről gondoskodó anyáknak fizetett gondozási segély emelésével, így esetükben már nem a minimálbért, hanem a mindenkori átlagbért vennék a juttatás kiszámításának alapjául.
A szlovák kormányfő utolsóként egy olyan törvénymódosítás elfogadását is előre jelezte, amely szavai szerint a jog szempontjából is különbséget teremt majd a segélyezettek azon csoportjai között, "akik akarnak és akik nem akarnak dolgozni".
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.