brusszel


Az őssejt komplex vizsgálatra és tenyésztésre készül a SZTE

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.12.19  17:39   
mail
nyomtatás
Olyan modern gyógyszerészeti kutató laboratóriumot alakítanak ki az Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal, így lehetőség nyílik például az őssejtek komplex vizsgálatára és tenyésztésre.

Az ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network) nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítését célzó projektnek köszönhetően tovább növekszik az SZTE szerepe azokban a nemzetközi gyógyszerkutatásokban, amelyekben sejtterápiás készítményeket alkalmaznak a bőr égési sérüléseinek, a scleroderma és a nem gyógyuló végtagfekélyek gyógyítására.

A tudományegyetem konzorciumi partnerként több mint 180 millió forint összegű támogatásban részesült az ECRIN nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítését célzó GINO projektben. A pályázatnak köszönhetően sokkal nagyobb volumenben lesz képes nemzetközi szintű független gyógyszerkutatásokban részt venni, például a ritka betegségek, a gyermekgyógyászati vizsgálatok, a bioterápia és a genomikus orvoslás területein.

Az SZTE-n kialakítanak egy Regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutató laboratóriumot, amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal. A laboratórium eszközei alkalmasak primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálására, azok ex vivo és in vitro tenyésztésére. Az új kutatóhelyen modern, high-throughput, vagyis nagy áteresztőképességű rendszerekkel történik a sejtek és szövetek fenotípusos, genotípusos vizsgálata, viabilitásának, differenciációs és szövetregenerációs képességének, biofizikai tulajdonságainak, immunológiai profiljának kutatása. Emellett lehetőség nyílik a potenciális gyógyszerhatóanyagok speciális, szövet és sejtspecifikus tesztelésére, illetve olyan új biológiai útvonalak azonosítására, melyek a klasszikus farmakológiai kutatások során használt rendszerekben eddig nem voltak vizsgálhatóak.

A meglévő ős- és progenitor sejt alapú kísérletes modellekkel és az infrastruktúra fejlesztéssel olyan rendszer alakul ki, amely a potenciális gyógyszerhatóanyagok vizsgálatát eddig nem ismert területeken is lehetővé teszi. Az infrastruktúra részét képezik a fejlett sejttenyésztő és izoláló berendezések, a gén és fehérje expressziós szinten végezhető molekuláris biológiai módszerek és egy zárt, valós idejű time lapse fluoreszcens mikroszkóp alapú digitális képalkotó rendszer is, mely Szegeden az első ilyen high-throughput rendszer. A technológia alkalmas ipari méretű gyógyszerhatástani mérések gyors és pontos, nagy adatmennyiséget szolgáltató méréseinek elvégzésére, az adott sejtek szövetregenerációs potenciáljának mérésére és a sejtek differenciációs képességének folyamatos követésére is. A laboratórium emellett biztosítja, hogy az SZTE kutatói olyan nemzetközi projektekhez csatlakozzanak, amelyekben sejtterápiás készítményeket alkalmaznak a scleroderma, a bőr égési sérüléseinek és a nem gyógyuló végtagfekélyek gyógyítására.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.