brusszel


EU forrásból kutatják a szívkárosodás genetikai hátterét

Figyelő Online
2016.12.23  13:13   
mail
nyomtatás
A Szegedi Tudományegyetem közel 440 millió forintot európai uniós pályázati forrást nyert az anyagcserével összefüggő betegségek, közte a szívelégtelenség okainak elméleti tisztázása.
Az anyagcsere folyamatok zavara meghatározó a leggyakoribb például a cukorbetegség, az érelmeszesedés, a stroke betegségekben, és a szívelégtelenség. A Szegedi Tudományegyetem az e betegségek kutatásának projektjére 440 millió forint GINOP pályázatot nyert. A projektvezető intézmény a Debreceni Egyetem, a konzorciumi partnere a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja. A kutatások célja az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázása - tájékoztatott Varró András professzor, a projekt szegedi szakmai koordinátora.
Elmondta azt is, hogy a tudósok az anyagcsere betegségek kardiovaszkuláris vonatkozásait vizsgálják. Tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai hátterét, az anyagcsere betegségekkel összefüggő agykeringési, légúti betegségeket és őssejt kutatásokat is végeznek.
Ismeretes, hogy hazánkban - az elmúlt másfél évtized pozitív változásai ellenére - még mindig a szív-érrendszeri betegségek és az azokból származó halálozások állnak első helyen. Az Eurostat adatai szerint Európai Unió 2 tagállamában 2013-ban az iszkémiás szívbetegségek esetében a standardizált halálozási arány 100 000 lakosra 132 halálozás volt.
A keringési rendszer betegségeit előidézheti többek között a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a dohányzás is. A leggyakoribb keringéssel összefüggő halálokok ugyanakkor az iszkémiás szívbetegségek és az agyérbetegség. Az EU-28 tagországban 2013-ban 100 ezer halálozásból 132-t az iszkémiás (szívizom elégtelen vérellátása) szívbetegségek okozták. A standardizált halálozási arány Litvániában, Lettországban, Szlovákiában, Magyarországon és a Cseh Köztársaságban volt a legmagasabb (2013-ban a 100 000 lakosra jutó halálozások száma meghaladta a 350-et 2013-ban), míg ez az arány Franciaországban, Portugáliában, Hollandiában, Spanyolországban, Belgiumban, Dániában, Luxemburgban és Görögországban, illetve Liechtensteinben volt a legalacsonyabb (2013-ban 100 000 lakosra 100-nál kevesebb ilyen halálozás jutott).
A GIOP pályázaton nyert forrásból megkezdett kutatás 2020. szeptember végéig tart. A szakemberek ennek során a klinikailag nem, vagy csak részben megoldott problémákra keresnek molekuláris magyarázatokat és azok alapján állítanak fel új diagnosztikai és kezelési lehetőségeket.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.