brusszel


Magyar apák ezrei vártak erre

Figyelő Online - Lippai Roland
2016.12.28  14:00   
mail
nyomtatás
Apa Akadémia elnevezéssel hamarosan új kezdeményezés indul azzal a célkitűzéssel, hogy minél átfogóbb és valóságosabb képet kapjunk a magyar apák helyzetéről, az őket foglalkoztató kérdésekről, örömeikről és konfliktusaikról.
A tervek szerint 2017 tavaszán indult Magyarország első Apa Akadémiája, amely kifejezetten az apák körül megjelenő kérdésekre és problémákra igyekszik fókuszálni. Az Apa Akadémia előzményei hosszú évekre nyúlnak vissza. A szervező szakemberek már számos férfi és apa csoportot vezettek önként jelentkezők számára, s az apa csoportok tapasztalatai alapján úgy érezték, itt az ideje, hogy bárki számára elérhetővé tegyék ezt az interaktív tanácsadási formát. Az első alkalmak időpontjai hamarosan elérhetők lesznek az Apa Akadémia oldalán.

Nagyon keveset tudunk a mai modern családokban lévő apaszerepekről, de talán igaz ez az anya-apa viszonyrendszerére is – mondta a Figyelő Online-nak Léder László pszichológus, az Apa Akadémia egyik fő szervezője. Mint azt korábban a Figyelőnek adott interjújában már kifejtette, a magyar apák helyzete pozitív irányba változik, ám a családban elfoglalt helyük szerint még mindig másodlagos szerepben vannak. Persze ez nem hungarikum, hiszen Nyugat-Európában is be kellett járni egy utat az apaszerepek rendezéséig. Tőlünk nyugatabbra az apatémára szakosodott szervezetek és intézmények végeznek kutatásokat és tudásátadást. De azért van még min dolgozni, hiszen az Unicef logójában is apa nélkül szerepel az édesanya és a gyermeke – hívja fel a figyelmet a szakember a szimbolika fontosságára.

NEM CSAK ELMÉLETI A TÖRTÉNET

Maga az Akadémia nem csupán egy elméleti műhelyként működik majd, hanem kísérletet tesz a magyar családok helyzetének feltárására is az apa szemszögéből. A gondolatébresztő előadások, tematikus workshopok és tréningek mellett a résztvevők „elhozzák a maguk élethelyzetét, adott esetben problémáikat, amiket lesz lehetőség közösen megvitatni”. Az alapítók azt szeretnék, ha az apaság megélése-, illetve az apai feladatok tükrében beszéljünk a családról, a gyermeknevelésről, illetve a munka és a család összeegyeztethetőségéről. Léder László külön felhívja a figyelmet arra, hogy ha bizonyos kérdések egyéni tanácsadást igényelnek, akkor arra is lesz lehetőség. Viszont nem hagyományos család- vagy párterápiáról van szó, kifejezetten az apák állnak a középpontban – teszi hozzá.

A BERÖGZŐDÖTT MINTÁK FOGSÁGÁBAN

Szeretnének hangsúlyt helyezni a fiatal, még gyermekvállalás- és családalapítás előtt álló párokra is. Kevés a számukra rendelkezésre álló tudás és támogató fórum, így segíteni kell őket abban, hogy adott esetben ne rossz és berögződött minták alapján vágjanak bele a „kalandba”. Nagyon sokat számít, hogy a szülők milyen modelleket és mintákat hoznak magukkal, érdemes azokat megismerni és - ha szükséges - korrigálni, de rengeteg konfliktus megelőzhető csupán már a párbeszéddel is. Az Akadémia célja az is, hogy különböző – adott esetben kommunikációs sémák – mentén segítsen az apáknak a „rázós helyzetek megoldásában”.

A szakember elmondása szerint sok olyan fiatal párt lát maga körül, akik nem értik mitől nő a feszültség otthon, pedig mindenki szépen teszi a dolgát. Az apa keresi a pénzt, az anya otthon lehet a gyerekekkel. Néhány kérdés után azonban elég világos lehet, hogy az apa nem szeretne egész nap csak pénzt keresni, az anya pedig nem bírja már az állandó egyedüllétet a gyerekeivel. Mindkettő teljesen normális és egészséges reakció - mégis áll a balhé. Másik gyakori eset, hogy a nagyszülővé váló szülők értetlenül és szorongva figyelik a gyermekét babusgató édesapát. Elég egy rossz mondat - mint például a "lányom, ez azért mégis csak a te dolgod lenne, nem a férjedé" -, hogy a fiatal anyák és apák akár évekre elbizonytalanodjanak, vagy éppen összekülönbözzenek a nagyszülőkkel. Léderék ilyen és hasonló konkrét helyzetekről szeretnénk az Apa Akadémián beszélgetni úgy, hogy nem az elméleten, hanem a "hozott témákon" lesz a hangsúly.

SOKSZEMKÖZT, NÉGYSZEMKÖZT


Ahogy a korábbi csoportokban is láttuk, a résztvevők nagy bizalommal fordultak felénk, többnyire köntörfalazás nélkül beszéltek mindennapi nehézségeikről és természeteses az apaság nagyszerű pillanatairól is - folytatja a pszcihológus kiemelve, hogy mindazoknak, akik nem szeretnék kérdéseiket mások előtt feltenni, anonim kérdésfelvetést is biztosítanak, továbbá lehetőségük van személyes tanácsadás igénylésére is.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.