brusszel


Gyorsan kikopott a forgalomból a régi húszezres

Figyelő Online
2017.01.03  11:03   
mail
nyomtatás
A forgalomban lévő húszezer forintos bankjegyek 85 százaléka már az új típusú húszezres, a 2015 december elején bevezetett új húszezresek terjedése felülmúlta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásait - mondta az MNB készpénzlogisztikai igazgatója.
Pataki Tibor kiemelte: a jegybank azért döntött a régi húszezer forintosok beváltási idejének a meghosszabbításáról, mert úgy vélte, hogy Magyarországon sokan húszezresekben tartják otthon a megtakarításaikat és időt akart számukra biztosítani a bankjegyek cseréjére, illetve, hogy az érintettek el tudják ezeket költeni.
Hozzátette: a régi húszezer forintos bankjegyek 2017. december 31-ig törvényes fizetőeszköznek minősülnek, ezért a lakosság az év végéig elköltheti ezeket vagy beválthatja a hitelintézeteknél, a postákon, illetve a takarékszövetkezeteknél és az MNB pénztárában is.
A határidő lejárta után a hitelintézetek és a posták még további 3 évig cserélhetik le a régi bankjegyeket, a jegybank pedig további 20 évig beválthatja azokat. A bevont bankjegyeket az MNB megsemmisíti - mondta.
Pataki Tibor arról is beszámolt, hogy folytatódik a bankjegyek cseréje, a megújított 2000, illetve 5000 forintosokkal, ezeket az új bankjegyeket március 1-jén hozzák majd forgalomba. Ebben a körben a régebbi bankjegyek bevonása vélhetően sokkal hamarabb megtörténik, mert ez a két címlet együtt a forgalomban használt bankjegyeknek alig 13 százalékát teszi ki - mondta az MNB igazgatója.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: MNBbankjegy

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.