brusszel


Már nem a Volvo a legkapósabb autó Svédországban

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.01.03  13:50   
mail
nyomtatás
Több, mint fél évszázada először a 2016-os évben történt meg, hogy nem a Volvo vezette az autó-eladási listát Svédországban.
Az ország autógyártóinak szövetsége szerint a Volvo helyett a Volkswagen Golf került az éves értékesítési lista élére, bár az autó-piacon még mindig a Volvo képviseli a legnagyobb hányadot. Az országban eladott új autók közül a Golf 5,9 százalékot szerzett meg, a Volvo V70, S90 és V90 típusai együtt 5,7 százalékot.

A Volvo utoljára 1962-ben szorult le az első helyről. Akkor a Volkswagen Beetle vitte el a pálmát. Annak ellenére, hogy a Volvo személyautó-részlegének tulajdonosa már egy kínai vállalat, a Zhejiang Geely Holding Group, az autót ma is a svéd ipart jelképező márkának tartják. Az ország útjain ma is közel minden ötödik (21,5 százalék) autó Volvo gyártmány. A Volkswagen-autók 15,7 százalékot képviselnek.

Az elmúlt két évtized legnépszerűbb típusának, a Volvo V70-nak a gyártásával már felhagytak. Helyette az újabb V90-es modellt bocsátották ki. Svédország, Kína után, a Volvo második legnagyobb piaca. A svéd autógyártók szövetsége szerint 2016 rekord eladás-számot hozott: 372 ezer új autót vettek nyilvántartásba, 8 százalékkal többet, mint 2015-ben. A vásárlásokat segítette az erős gazdaság. A teherautók értékesítése több, mint 15 százalékkal bővült.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.