brusszel


Lassabban, de tovább bővül a hazai autópiac

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2017.01.03  16:23   
mail
nyomtatás
Személyautóból a tavalyi durva, 25 százalékos növekedés után, az idén már csak 6 százalékkal több, azaz 102 ezer új autót adnak majd el a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete prognózisa szerint.
Szemlátomást kigyógyulva a válságból, durván meglódult az autópiac. Egynegyedével több, összesen 96 555 darab új személyautót adtak el tavaly a kereskedők. Ha ehhez hozzáadjuk a 142 ezer importált használtautót, akkor csaknem negyedmillió kocsinál járunk. Ez akkora tétel, amit még a válság előtt a hazai - újautó - piaci potenciálnak hittek a potentátok. A győzelmi jelentéssel felérő óévi gyorsmérleggel ma délelőtt szolgált az újságíróknak a Magyar Gépjármű-importőrök Egyesülete (MGE). Erdélyi Péter, az szervezet ügyvezető elnöke a forró óév után idei prognózissal sem fukarkodott. Eszerint az új személyautók eladásában a piaci növekedés 6 százalékra lassul, de már így is - átlépve a bűvös határt - 102 ezer újautót értékesítenek majd itthon. A többi járműkategóriát is egybe számolja (táblázat) további egészséges 5 százalékos bővüléssel 132 400 darab új két- és négykerekűn adnak majd túl a boldog kereskedők.
Az évértékelőn az egyesületi célokról is szót ejtett az elnök. Arról, hogy a modern mobilitás fontos részeként hozzá akar járulni a közlekedés biztonságának a javításához és a környezet védelméhez, de mindenek előtt - a tagok érdekében - a jogkövető vállalkozások versenyhátrányának megszüntetéséhez. Legalábbis a hendikep csökkentéséhez.

A múlt év sikereként említette a környezetvédelmi termékdíj rendszerének már kezdeményezett megváltoztatását, a járműtörténeti adatbázis jogi hátterének megteremtését, amellyel például az import használtautók megvásárlása előtt lekérdezheti a leendő vevő az áhított jármű előéletét, amit melegen ajánlott is az elnök. Ezen az import használtautók alvázszámának javasolt regisztrálása, mi több, a "fekete" szervizek kifehérítésének folytatása is tovább segíthet, ahogyan az egész társadalom számára is jól jönne az elektronos autózás támogatása. Hab a torán, hogy 2017-ben kezdődik az autósok terheinek csökkentése is, először a beígért ingyen forgalmival.
Az egyesületnek sem sikerült azért minden, például a "környezet szemléletű" gépjármű-adó rendszer javaslatát elfogadtatni. Ezzel ugyanis Erdélyi Péter szerint megfordítanák a jelenlegi "kilowatt adót". Kudarc egyelőre a rendszám nélküli segéd-motorkerékpárok javasolt regisztrációja, ami nem ment át a kormányzati szárőn, ahogyan az egész motorkerékpár-adóztatás rendbetétele sem

2016 évi eladás (darabszám)

Személyautók 96 555
Kishaszon járművek 21 333
Használt személyautók 142 002
Használt kishaszon jármű 13 706

Előrejelzés 2017-re (darabszám)

Személyautók 102 000
Kis-haszonjárművek 22 000
Nagy-haszonjárművek 5 500
Busz 500
Motorkerékpárok (regisztrált) 2 400
Teljes piac 132 400

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: MGEautópiac

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.