brusszel


Óriásit nő a venezuelai minimálbér

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.01.10  09:08   
mail
nyomtatás
A venezuelai kormány bejelentette: a vágtató infláció közepette 50 százalékkal növeli a minimálbért és a nyugdíjakat.
Nicolas Maduro elnök kijelentette: az intézkedés eredményeképpen megőrzik a munkahelyeket és a jövedelmeket. A lépés bírálói azt állítják, a minimálbér-emelés csak súlyosbítja a válságot.
Az ellenzék azzal vádolja az elnököt, hogy ügyefogyott intézkedéseivel tönkreteszi az olajban gazdag Venezuela viharvert gazdaságát. Ő viszont azt állítja, hogy politikai ellenfelei és a rosszindulatú üzletemberek gazdasági háborút folytatnak ellene. A Nemzetközi Valuta Alap szerint az infláció idén eléri az 1,600 százalékot.

Nicolas Maduro bejelentette: 40 ezer bolivárra emeli a havi minimálbért, amely a legmagasabb hivatalos átváltási árfolyamon körülbelül 60, a feketepiacon azonban csak 12 US dollár. (1 US dollár = 292,70 Ft) Idén már ez az ötödik emelés. Az intézkedés az elnök szerint a közalkalmazottak, a fegyveres erők tagjai és a nyugdíjasok védelmét szolgálja. "A gazdasági háború és a maffia támadásai közepette...meg kell védenünk a foglalkoztatást és a dolgozók jövedelemszintjét” mondta az elnök heti, rendszeres televízió-és rádió beszédében.

A venezuelai infláció, amely a legmagasabb a világon, elértéktelenítette az ország pénzét, a bolivárt. Súlyos gondot okoz az alacsony olajár, mivel a fekete arany az ország alapvető exportcikke. Komoly hiány alakult ki élelmiszerekből, gyógyszerekből, alapvető fogyasztási cikkekből. Ellenfelei azt állítják, hogy a válság mögött az elnök alkalmatlansága és 17 év elhibázott szocialista politika húzódik meg. Nicolas Maduro távozását követelik, akit 2013-ban hat éves időtartamra választottak meg elődje, Hugo Chavez halálát követően.

Az elnök azonban az ország vezető társadalmi csoportjait vádolja. Azt állítja, hogy politikai megfontolásokból akadályozzák a gazdaság normális működését. Venezuela legfontosabb üzleti szövetsége arról számolt be, hogy a béremelést előzetes konzultáció nélkül jelentették be és leépítésekhez, a kisvállalkozások kényszerű bezárásához vezethet.
Jose Guerra ellenzéki képviselő szerint a Központi Bank friss pénzt fog kibocsátani a fizetés-emelések megvalósítására, ami az infláció további növekedését eredményezi. „Ezt már eddig is volt módunk tanulmányozni” mondta a képviselő.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.