brusszel


A vasárnapi boltzár kiterjesztéséről tárgyalnak

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.01.10  14:04   
mail
nyomtatás
Szlovákiában a tervről hétfőn három oldalú megbeszélést tartottak a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői.
Ha a Parlament megszavazza, az országos ünnepnapokon be kell zárni az üzleteket Szlovákiában. A hétfőn, két kormánypárti képviselő által benyújtott javaslat szerint a kiskereskedelemben dolgozók éves szabadnapjainak száma így a jelenlegi 3,5-ről 15,5 napra emelkedik.
A szlovák üzletek jelenleg három teljes (Karácsony, Újév és Húsvét vasárnap) és egy fél (a Karácsonyt megelőző nap délutánja) napon tartanak kötelezően zárva. „Ezeket az alkalmakat egészítjük ki további 12 nappal, amely valamennyi állami és országos ünnepet magába foglalja” mondta az egyik kezdeményező, Jan Podmanicky egy sajtótájékoztatón.

A jogszabály nem terjed ki a nem-ünnep vasárnapokra, a tulajdonos által végzett kiszolgálásra, a benzinkutakra és a szállodákra. A törvényt februárban nyújtják be a Parlamentnek. Azt tervezik, hogy május elsején lép hatályba.
Jan Podmanicky szerint az intézkedés közelebb viszi Szlovákiát a polgárosodott országok gyakorlatához. „Itt az ideje annak, hogy elismerjük a kiskereskedelemben dolgozó több százezer nő és férfi munkáját. Megérdemlik, hogy több időt tölthessenek családjaikkal” jelentette ki a képviselő.

A tervről hétfőn három oldalú megbeszélést tartottak a kormány, a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel. „A javaslat nagyszámú embert érint. A vita tényszerű volt, az előterjesztők bizonyos megjegyzéseket elfogadtak” mondta Jan Richter munka, szociális-és családügyi miniszter.
„A vita arról folyik, hogy a kiskereskedelemben dolgozóknak 15, 16 vagy 30 szabadnapjuk legyen, mások úgy vélik, elég lenne 8 nap. Egy ésszerű megállapodásra kell törekedni” mondta Lubos Sirota, a Munkáltatók Köztársasági Szövetségének (RUZ) alelnöke. Hozzátette: annak még nem jött el az ideje, hogy a „normális” vasárnapokon történő zárva tartásról tárgyaljanak.

A Munkáltatói Egyesületek Szövetsége (AZZZ) is tudomásul vette a képviselői kezdeményezést. „Pontosítottunk néhány technikai részletet, például azt, hogyan valósítható meg mindez a szállodákban és éttermekben” mondta az AZZZ alelnöke, Roman Karlubik.
A javaslatot a Szakszervezeti Konföderáció (KOZ) üdvözölte. „A KOZ régóta szerette volna keresztülvinni ezt a törvény-módosítást. Így lehetőség nyílik arra, hogy a kiskereskedelmi alkalmazottak több időt tölthessenek a családjukkal. Ebben az ágazatban a legtöbb alkalmazott nő, ez a lépés így közelebb visz bennünket a kiegyensúlyozott magánélet gondolatához” mondta a KOZ alelnöke, Monika Uhlerova.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.