brusszel


Csúcsot döntött a cseheknél élő külföldiek száma

Figyelő Online - Csepi Lajos
2017.01.14  17:01   
mail
nyomtatás
A Cseh Kereskedelmi Kamara vezetője szerint ha az ország nem von be külföldieket, a gazdasági növekedés egésze fogja megszenvedni.
A Cseh Statisztikai Hivatal friss adatai szerint valamivel kevesebb, mint fél millió külföldi tartózkodott a Cseh Köztársaságban 2015 folyamán, majdnem kétszer annyi, mint 2004-ben, amikor az ország csatlakozott az Európai Unióhoz. Az ország történetében ilyen magas számot még nem mértek.

Sok külföldi számára a Cseh Köztársaság az a hely, amelyet életük újra-kezdéséhez választanak. A legutóbbi számok azt mutatják, hogy egyre többen reménykednek hosszú távú tartózkodási engedély megszerzésében.

A Cseh Statisztikai Hivatal szerint 2015-ben a nyilvántartott külföldi nemzetiségűek számra 464,700 főre emelkedett. A legnagyobb csoportot az ukránok képviselik (23 százalék), majd a szlovákok (22 százalék) és a vietnamiak következnek (12 százalék). Oroszországból 8, Németországból 5, Lengyelországból pedig 4 százalékuk érkezett. Nőtt az országban maradó és munkát kereső bolgárok és románok száma is.

Sok külföldit azok a munkahelyek vonzanak, amelyek a cseh vállalatoknál betöltetlenek. A képzett dolgozók hiányával sok cég küszködik, jó ideje nem igazán eredményesen, pedig mintegy 380 ezer cseh felnőttnek nincs munkája. Sok állás-ajánlatra nincs jelentkező. Ez az egyik oka annak, hogy a kormány gyorsított programot indított képzett ukrán munkások alkalmazásának növelésére.

Michaela Marksová munka-és szociális ügyi miniszter kijelentette: „Ha megnézzük, mi a helyzet a szomszédos Németországban, azt tapasztaljuk, hogy ők is küzdenek ezzel a problémával. Azt hiszem, ha olyan munkásokat hívunk az országba, akik megfelelően képzettek, az teljesen rendben van."

A több ezer ukrán szakmunkás importálását célzó kormányprogram eddig, főleg logisztikai okokból, nemigen haladt. Ahhoz, hogy felgyorsuljon, változásokra van szükség. A cseh televízió találkozott olyan vállalattal, ahol 18 ukrán munkavállaló már dolgozik, de hónapok óta várnak további 70 fő beérkezésére.

Vannak olyanok is, akik bírálják az ilyen terveket. Azzal érvelnek, hogy a külföldi dolgozóknak nem lenne szabad úgynevezett „cseh" munkákat adni.

A Kommunista Párt képviselő-csoportjának vezetője, Jiří Dolejš azt nyilatkozta, hogy külföldi munkavállalók behozatala nem szerencsés ötlet, amíg munkanélküli csehek vannak.

A Cseh Kereskedelmi Kamara vezetője, Vladimír Dlouhý az ellenkező véleményt képviseli: ha az ország nem von be külföldieket, a gazdasági növekedés egésze fogja megszenvedni.

Josef Středula, a Cseh-Morva Kereskedelmi Szövetségek Konföderációjának elnöke e héten azt nyilatkozta, hogy az ukrán munkavállalók toborzása rendben van, de jelezte, hogy van egy másik, alapvető probléma. Sok cég ugyanis, amely munkaerő-hiánnyal küzd, alacsony képzettségű és rosszul fizetett dolgozókat keres. Leszögezte: a cseh vállalatok nem élhetnek vissza a munkaerő-import lehetőségével.

"Arról nem lehet szó, hogy bárki, aki külföldről érkezik, a cseh dolgozóknak fizetett bérnél alacsonyabb fizetést kapjon. Sajnálatos tapasztalataink szerint egyes munkáltatók olyan fizetést és munkakörülményeket kínálnak, amelyeket a csehek egyszerűen nem fogadnak el."

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.